Kan bygge broer og toleranse - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • Stine Indahl
  • 15. aug. 2014
  • 22. okt. 2014

- Skolen kan bygge broer og toleranse

Lippestad: - Få elevene til å diskutere og reflektere rundt egne verdier.

Da Geir Lippestad ble takket av scenen med stående applaus for foredraget om menneskeverd og toleranse, hadde advokaten satt i gang flere tankerekker hos de 1.500 medarbeiderne i Vestfold fylkeskommune. Nå håper Lippestad at lærerne tar med seg refleksjonen og de gode diskusjonene inn i klasserommene.

- Skolen er den viktigste arenaen for å forebygge radikalisering og bygge toleranse. Jeg mener at noe av det viktigste vi gjør er å snakke sammen om verdiene våre, sier Lippestad.

- Menneskeverd og verdier oppleves som store ord for mange. Hvordan kan det brukes konkret inn i undervisningssituasjon?

- La elevene reflektere over samfunnet rundt oss, og ta det ned til det helt konkrete. Hvorfor er det så farlig med hijab? Hva tenker de om det å bruke rullestol? sier Lippestad og fortsetter:

- Få elevene til å identifisere seg med andre. Lykkes en med det, så skjer det ett eller annet. Omsorg og menneskeverd for eksempel er blant temaene som jeg opplever at ungdom reflekterer veldig over.

Mangfold

I torsdagens foredrag delte advokaten generøst egne erfaringer fra både 22. juli-saken og eget liv.

- Er vi så rause som vi liker å tro? spurte han med klar adresse til blant annet synet på flyktninger, romfolk og mennesker med ulike funksjonshemninger.

- Det er nettopp mangfold som gir rom for refleksjon rundt verdier.  Forhåpentligvis kan vi drøfte menneskeverd på lik linje som vi drøftet rettssikkerhet etter 22. juli. Og skolen er ekstremt viktig. Den kan bygge både broer og toleranse.