- Stas at de beste eksemplene er så nære - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • Stine Indahl
  • 29. aug. 2014
  • 11. nov. 2014

- Stas at de beste eksemplene er så nære

Dag Terje Andersen besøkte THVS for å høre om arbeidet med minoritetsspråklige elever.

- Dette må følges opp både lokalt og på fylkesplan. I tillegg vil jeg ta en prat med Trond Giske, sier Dag Terje Andersen.

Torsdag ble den tidligere stortingspresidenten tatt imot av virksomhetsleder Inger Hjortland ved Larvik læringssenter, rektor Robert Rognli og studierektor Karianne F. Balchen på THVS. Med seg hadde Andersen, som nå er andre nestleder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, leder Truls Vasvik i Vestfold Arbeiderparti, fylkessekretær Tony Christensen i AUF Vestfold samt fylkessekretær i Vestfold Arbeiderparti Tor Erik Nyberg. Bakgrunnen for skolebesøket var den siste tidens medieoppslag om THVS’ rekordlave fraværstall blant minoritetsspråklige elever.

- Jeg er opptatt av å bruke denne tiden av året til å få ny kunnskap og høre om hva som faktisk fungerer. Det er stas at de beste eksemplene er så nære. Nå gleder jeg meg til å få oppskriften på hvordan det skal gjøres, sier Andersen.

Fremdeles forsøksordning

En frafallsprosent på 1,9 prosent blant skolens minoritetsspråklige elever har bidratt til nysgjerrighet rundt tiltakene, samarbeidet mellom kommune og fylkeskommune og hvilke erfaringer som er gjort så langt. Hjortland og Balchen deler mer enn gjerne.

- En av suksessfaktorene er at vi gjennom en innføringsklasse, kombinasjonsklassen, gir minoritetsspråklige elever mulighet til å ta ungdomsskolefag på nytt. I dag er dette kun en forsøksordning – selv sju år etter at vi startet opp, sier Balchen.

Bilde fra møtet med Dag Terje Andersen

 

- Faktum er at vi driver ulovlig. I 2007 fikk vi oppdraget å finne på noe som fungerer, og det mener vi at vi har gjort. Dette fungerer! Da er det frustrerende at det ikke skjer noe. Nå er det på høy tid med en lovendring, sier Hjortland, og får støtte av kommunalsjef Jan-Erik Norder i Larvik kommune og NAFO-rådgiver Dag Fjæstad.

Tilbake på skolebenken

Lovendringen Hjortland ønsker, vil ikke kun komme minoritetsspråklige elever til gode. Også etnisk norske elever, som har slitt på ungdomsskolen, vil få en mulighet til å komme raskere tilbake på skolebenken.

- Det er helt urimelig at ungdom som har gjort seg bort på ungdomsskolen ikke skal ha mulighet til å gjøre noe med karakterene før de fyller 25 år. Dette er en gruppe vi vet vil gjennomføre. Da er det bedre at de får gjør det så tidlig som mulig, framfor at de kanskje heller havner i NAV-systemet, sier Balchen.

Og mens Dag Terje Andersen nå spiller ballen videre i Arbeiderpartiet, fortsetter Balchen og Hjortland å dele sine erfaringer.

- Vi har søkt om en forsøksordning for to nye år, men vi håper på en lovendring i løpet av neste år, avslutter Karianne F. Balchen.

 

Virksomhetsleder Inger Hjortland ved Larvik læringssenter (f.v. på bildet øverst i artikkelen) og kommunalsjef Jan-Erik Norder i Larvik kommune brukte torsdagen til å informere fylkessekretær Tony Christensen i AUF Vestfold, fylkessekretær Tor Erik Nyberg i Vestfold Arbeiderparti arbeids- og sosialkomiteens Dag Terje Andersen om viktigheten av en lovendring som gir elever anledning til å forbedre karakterer fra ungdomsskolen før fylte 25 år.