Stille før stormen - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • Stine Indahl
  • 26. mar. 2014
  • 26. jun. 2014

Stille før stormen

2. april tar Sondre imot Kronprins Haakon for å snakke om verdighet på Dignity Day.

- Det jeg er aller mest redd for er å si eller gjøre noe feil. Men jeg gleder meg mest – jeg gjør det!

Elevrådsleder Sondre Horst ser utover 192 tomme og mørklagte seter i Kon-Tiki. Om under en uke skal salen fylles til randen og vel så det. Av fylkesmann, fylkesrådmann, ordfører og politimester. Og Kronprins Haakon.

- Det er vanskelig å forberede seg, men nå har jeg kommet fram til at det aller viktigste er å være seg selv.

- Selv om kronprinsen kommer, trenger jeg ikke å framstå som en perfekt elev. Jeg vi ikke overdrive eller prøve å snakke mye penere enn jeg pleier. Men – jeg kommer nok til å spise litt penere under lunsjen, sier Horst med et lite smil.

Elevene i fokus

Kronprins Haakon var selv med på å etablere Global Dignity i 2006. Når han nå besøker THVS er det med et ønske om at det er elevene og deres historier som skal være i fokus.

- Jeg liker måten arrangementet er lagt opp på, og jeg syns det er kult at han skal være med i en gruppe som veileder.

I fjor var Sondre Horst ungdomsskoleelev. I dag er 17-åringen elevrådsleder på en av Norges største videregående skoler. Selv tenker han ikke så altfor mye på det.

- Jeg var egentlig ikke så opptatt av at jeg var førsteklassing da jeg først ble elevrådsleder. Det er ikke sånn at andre ser dumt på det jeg gjør fordi jeg er ung. Denne muligheten gir meg heller en følelse av mestring.

Stort ansvar

Men det kan bli litt mye. Noen ganger i meste laget. Etter at det ble kjent at Kronprins Haakon besøker skolen og at han ønsker å bruke mest mulig tid sammen med elevene, har arbeidsmengden økt ytterligere. I tillegg til undervisning fylles kalenderen hans opp med både koordineringsmøter og medieavtaler.

- Det er mye å huske på. Mail – for eksempel – var helt nytt for meg. Heldigvis får jeg den rett inn på mobilen nå, det gjør ting litt enklere. Men hvordan skal en svare på mail? Formelt? Lange, vanskelige setninger?

Spørsmålene blir hengende i luften. Elevrådslederen trenger ingen svar – han er i ferd med å finne sin egen måte å løse små og store utfordringer på.

- Noen ganger tenker jeg at jeg har tatt på meg litt for mye ansvar. Jeg er så redd for å gjøre noe galt. Men jeg syns vi i elevrådsstyret er flinke på å fordele oppgavene mellom oss. Det er jeg glad for.

- Gi komplimenter

Onsdagens Dignity Day skal handle om verdighet, og har som mål å bevisstgjøre ungdom på hva verdighet er og hvordan det angår oss alle i hverdagen.

- For meg handler verdighet mye om å bli satt pris på og lagt merke til. Personlig er jeg veldig glad i å gi komplimenter til og skryte av andre. Det syns jeg vi burde fokusere enda mer på – og det trenger ikke alltid å være de store tingene.

Uker med planlegging begynner å nærme seg slutten. Snart gjenstår bare den helt siste finpussen sammen med rektor Robert Rognli.

- Det er nok lett å bli litt starstruck og opptatt av alt som skjer rundt kronprinsen. For meg er det likevel selve opplevelsen, det å få være til stede og få høre de andre elevenes verdighetshistorier som er det aller viktigste.

- Jeg sier til meg selv at det kommer nok til å gå bra. Og jeg gleder meg – veldig, veldig mye!