Tett på andre verdenskrig - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • Stine Indahl
  • 28. mar. 2014
  • 26. jun. 2014

Tett på andre verdenskrig

3IDA og 3MD med dypdykk i Larviks krigshistorie på Larvik Museum.

- Det er trist å høre om hvordan folk ble behandlet under krigen – også her i lille Larvik, sier idrettselevene Helene Darre og Hanna Christiansen.

Fredag tok lærerne Monica Kjennvold og Anita Norli med seg Vg3-elevene til en litt annerledes fagdag i historie. Målet med museumsbesøket var først og fremst å gi elevene et mer lokalt tilsnitt i undervisningen om andre verdenskrig.

- Vi har lært en god del om andre verdenskrig på skolen, men visste ikke så mye om hvordan det var i Larvik. For meg er denne delen av historien kanskje den aller mest interessante – hva som skjedde akkurat her, sier Darre.

Holocaust også i Larvik

Fagdagen startet med en kort introduksjon av Larvik under andre verdenskrig, før elevene fikk høre mer om Holocaust og larviksfamilien Sachnowitz’ liv og skjebne.

- Mange har nok et inntrykk av at Holocaust er noe stort som ikke skjedde her, men det gjorde det så absolutt. Holocaust rammet også familier i Larvik som levde helt vanlige liv, forteller Ane Ringheim Eriksen ved Larvik Museum.

Rådgiveren er glad for at THVS-elevene tok turen til museet.

- Besøket gir oss en mulighet til å fortelle historien fra et mer lokalt perspektiv enn det som står i lærebøkene. Vi drar historiene ned til omgivelser elevene kjenner, og trekker linjene helt fram til i dag blant annet når det gjelder menneskerettigheter, sier Eriksen.

Etter de innledende foredragene inne på museet fortsatte fagdagen med en vandring i Larviks gater. Der fikk elevene se lokalet hvor familien Sachnowitz’ drev butikk i krysset Prinsegata/Romberggata, Mesterfjellet skole (tidligere Larvik høyere skole) der Frida Sachnowitz ble hentet og senere deportert til Auschwitz og snublesteinene på Torget som er lagt ned til minne om den jødiske familien. Deretter ble skoledagen avrundet med et foredrag om krig og traumer – om det å leve med ettervirkningene av krig.

- Det er viktig for oss med variasjon i undervisningen, og vi er veldig glade for at vi har et så godt samarbeid med Ane Ringheim Eriksen og Larvik Museum, sier Kjennvold.

- En kan jo ikke få et bedre lokalt tilsnitt på historien enn dette. Samarbeidet gir oss nyttig input og er veldig berikende, avslutter Monica Kjennvold.