- Trenger noen påminnelser - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • Tekst: Stine Indahl, Foto: Didrik Eliassen
  • 24. apr. 2014
  • 26. jun. 2014

- Trenger noen påminnelser

Russen fikk gode råd på veien før russetiden starter for alvor med mandagens vrengekro.

- Det er mye en kan gjøre i russetiden som i verste fall kan få konsekvenser for resten av livet. Jeg syns vi har vært veldig snille hittil, men det er greit med noen påminnelser fra politi, helsesøster og Trygg Trafikk, sier russepresident Anders Amundsen.

Torsdag ble det arrangert temadag i Arena og på Larvik brannstasjon for russen på THVS - et samarbeid mellom blant annet skolen, politiet, Trygg Trafikk, Larvik brannvesen og Viking.

- Dette er et bra arrangement med mye nyttig informasjon, kanskje aller mest fra politiet, mener Amundsen.

Politiførstebetjent i Vestfold politidistrikt Christel Gjevestad levnet liten tvil om at loven gjelder selv med russedressen på.

- Hun var veldig tydelig på hvordan politiet jobber og hva som er tillatt. Det er ikke sånn at politiet er ute etter å ta oss, de ønsker at vi skal ha det bra, sier russepresidenten.

Alvorlige ulykker

Det var også Trygg Trafikks Magnus Jordheims utgangspunkt da han innledet temadagen med å vise filmen «Kunne det vært deg?», som omhandler den tragiske bilulykken på Stryn i 2008 der 15 år gamle Camilla mistet livet. I den sterke filmen fikk russen høre om bestevenninnens sorg og savn i tillegg til tanker fra både sjåføren av ulykkesbilen, redningspersonell og Camillas foreldre. 

Bilde fra Arena

Russestyrets visepresident Sondre Mathisen og rektor Robert Rognli innledet torsdagens temadag i Arena før Magnus Jordheim (t.h.) fra Trygg Trafikk snakket med den frammøtte russen om trafikksikkerhet i russetiden. Foto: Didrik Eliassen

- Trafikksikkerhet angår alle, men vi ser at ulykkeskurven skyter i været for aldersgruppen 16 til 19 år. Trafikkulykker utgjør den aller største helserisikoen for ungdom, og ofte går fart, rus og bilbelte igjen i de mest alvorlige ulykkene, forteller Jordheim.

- Denne aldersgruppen preges av lite kjørerfaring og masse livsglede. Da gjelder det for oss å sørge for at ungdommen tar gode valg, legger han til.

Lite villmannskjøring

For russepresident Amundsen og hans medruss er trafikksikkerhet en selvfølgelig del av russefeiringen.

- Jeg syns egentlig vi opplever lite forbikjøringer og rånekjøring på vei til treffene vi har vært på så langt. Det virker som at folk tenker at «her i bilen har jeg mine beste venner», og oppfører seg deretter.

Også inne i bussen har avgangselevene tatt sine forholdregler.

- Vi er nøye på at folk skal sitte i setene mens vi kjører, samtidig som vi har passet på å fjerne spisse kanter og sørget for håndtak slik at det er mulig å holde seg fast. Når det gjelder fart, så kommer ikke akkurat vår leddbuss opp i de store hastighetene, men jeg har inntrykk av at folk er bevisst på risikoen for ulykker, sier Amundsen.

Livet etter russeferingen

Mandagens vrengekro markerer for alvor starten på russetiden, men russepresidenten medgir at feiringen allerede er godt i gang. To treff er tilbakelagt og til helga venter Tryvann før siste russetreff finner sted i Stavanger påfølgende helg.

- Det har godt veldig bra så langt og stemningen er god, men det blir nok litt lite mat og litt mye drikking.

- Hva er det viktigste dere sitter igjen med etter denne temadagen?

- Det må være at det fortsatt er skole og et liv etter at disse ukene er over. Russefeiringen er ikke det eneste som gjelder, avslutter Anders Amundsen.