Verdig kronprinsbesøk - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • Tekst: Stine Indahl, Foto: Mats Grimsæth
  • 02. apr. 2014
  • 26. jun. 2014

Verdig kronprinsbesøk

Inspirerte elevene til å dele sine verdighetshistorier.

Kronprins Haakon ble møtt med applaus og jubel fra et fullsatt atrium da han ankom skolen tett fulgt av dagens vertskap – elevrådsleder Sondre Horst og rektor Robert Rognli.

- Den følelsen jeg fikk da vi kom inn døra og fikk se alle som sto og ventet, var bare helt ubeskrivelig, sier Horst.

Han har akkurat tatt farvel med kronprinsen og hele hans følge ved bilen og kan endelig kjenne litt på hvordan de siste tre timene egentlig har vært.

- Nå er jeg egentlig aller mest glad for at vi er ferdig og for at alt gikk så fint. For det ble et veldig fint arrangement hvor vi fikk tid til å snakke mye om begrepet verdighet, oppsummerer elevrådslederen.

Egne verdighetshistorier

Dagen startet med at Kronprins Haakon, som var med å etablere Global Dignity i 2006, innledet kort om verdighetsbegrepet og fortalte selv en historie om møtet med en HIV-smittet mann og hans familie.

- En verdighetshistorie kan handle om det meste, men den må si noe om noe som gjør noe bra og positivt for seg selv eller andre, sa Kronprins Haakon.

Bilde fra Dignity Day

Før arbeidet fortsatte i klasserommene fikk elevene høre Frida Hoff dele sin verdighetshistorie fra sykehjemmet der helsefagarbeidereleven er utplassert i praksis. Etter å ha tatt seg ekstra god tid til en hostende og litt ensom dement pasient, fikk hun en respons som har satt spor.

- Jeg dunket henne i ryggen helt til hun sluttet å hoste. Da sa hun: Tusen takk for hjelpen – det her skal jeg aldri glemme». Hun skulle til og med sende inn historien til et ukeblad, fortalte Frida.

- Med tanke på at pasienten bor på en dementavdeling har hun nok glemt det, men måten hun reagerte på gjorde at jeg følte meg veldig verdsatt, la hun til.

Imponert

Dermed var standarden satt før veilederne tok med elevene til respektive klasserom, der 2HEA og 2HEB var de utvalgte klassene som fikk kronprinsen selv som veileder.

- Egentlig er det en fordel at begrepet verdighet er litt komplisert å få tak på. Det gir oss noe å snakke om og en fin mulighet til å fylle til det med innhold, sia Kronprins Haakon.

Vel tilbake i Kon-Tiki viste elevene til gangs at de hadde lykkes med å gi verdighet et innhold. Det var både rørende og sterke historier som elevene på imponerende vis delte med sine medelever.

Dette var utrolig fine historier. Det krever mye å stå foran her og fortelle disse historiene og dere var virkelig flinke til å formidle, skrøt kronprinsen.

Bilde fra Dignity Day

Og han var ikke alene om å la seg imponere av elevenes bidrag. Det var en tydelig stolt skolekoordinator som kunne oppsummere dagen med et stort smil:

- Jeg er virkelig stolt av måten elevene framstår på, hvordan de reflekterer og viljen de viser til å dele. De byr på seg selv uten å bryte sine private grenser, og deler sine historier foran et kobbel av voksenpersoner, prominente gjester og ikke minst en fullsatt sal med medelever. I tillegg tar de imot andres verdighetshistorier på en respektfull måte. Dette ble akkurat slik vi ønsket at denne dagen skulle bli, sier Brith Toril Flage.

Bilde fra Dignity Day

Bilde fra Dignity Day

Bilde fra Dignity Day

Alle foto: Mats Grimsæth