Ga alt for seier! - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • Stine Indahl
  • 04. feb. 2014
  • 26. jun. 2014

Ga alt for seier!

Amalie og Knut vant skriveoppgave etter forfatterbesøk. Får teksten på trykk i norskboka for neste skoleår.

- Det er både stas og skummelt, og det blir nok litt spesielt å se oss selv når vi åpner boka. Vi regner med å få noen kommentarer fra de andre i klassen, sier Knut Viljakainen og Amalie Anthonsen.

Elevene i 1IDA kastet seg ut i det da Larvik-forfatter Jannike Ohrem Bakke ga klassen i oppgave å skrive en korttekst om temaene reise, kjærlighet og grunnleggende ferdigheter. Bakgrunnen for besøket var revisjon av norsklæreverket Panorama. Nå blir Amalie og Knuts vinnertekster å finne på trykk i boka som blir pensum for Vg2-elever neste skoleår.

- Det var en vanskelig bestilling forfatteren kom med, men 1IDA er en kreativ og dyktig gjeng som straks grep utfordringen. Det ble en kjempekreativ økt med 30 minutters press-skriving og en god porsjon konkurranseinstinkt, forteller norsklærer Kristine Ohrem Bakke.

Og Knut og Amalie er virkelig i godt selskap når den reviderte norskboka deles ut til høsten. De andre korttekstene er nemlig kun hentet fra kjente skribenter og forfattere.

- Knut og Amalie er de eneste bidragsyterne som ikke er kjente. Iallfall ikke ennå, sier læreren.

- Klassen gjorde det så godt at forlaget ønsket å spare på de andre tekstene til senere for eventuelt fremtidig bruk, legger hun til.

Vg1-elevene selv setter stor pris på utfordringen.

- Det blir helt annerledes enn vanlig undervisning. Jeg ble egentlig veldig engasjert – spesielt da jeg hørte hva premien var. Det var bare å gi alt, avslutter Knut Viljakainen.

 

Her kan du lese Knut og Amalies tekster som vil innlede kapitlene om henholdsvis reise og grunnleggende ferdigheter i den reviderte utgaven av Panorama:

 

"Reise. Spør en helt tilfeldig person på gata hva de tenker på når de hører ordet reise. De første bildene som dukker opp i hodet til allmenheten er som oftest av symbolsk verdi. Buss, Bil, Tog og Fly. For andre forbindes ordet reise, som reisen gjennom erfaringer, følelsen av å feile, personlige kamper, nederlag og til slutt den ubeskrivelige følelsen av å reise seg igjen".

- Knut Eino Pedersen Viljakainen

 

"Vi kan lese, vi kan skrive og vi kan fremføre hva vi vil med hjelp av stemmen vi er født med. Kanskje det å la pennen fly over papiret, eller fingrene over tastaturet ikke er noe for deg. Kanskje du ikke har tålmodigheten til å sitte stille og lese ut en hel bok. Kanskje tanken på å stå foran en forsamling og fremføre noe fra hjerterota skremmer vettet av deg. Da kan jeg si det en ting. Du går virkelig glipp av noe!"

- Amalie Anthonsen