Viser vei for nye stjerner - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • Stine Indahl
  • 15. mai. 2014
  • 26. jun. 2014

Viser vei for nye stjerner

Lene Rantala og Katja Nyberg har funnet sin plass blant elevene på toppidrett håndball.

- Her har elevene alle muligheter for å utvikle seg. Ved å gjøre den fysiske jobben uke etter uke, kan de ta kjempeskritt i løpet av ett skoleår. Men elevene må ønske det selv – sånn er det jo med alt, sier Lene Rantala.

Den danske keeperlegenden, som onsdag spilte sin siste offisielle kamp for Larvik HK etter hele 17 sesonger i klubben, vet bedre enn de fleste andre hva hun snakker om.  Siden hun kom til Larvik i 1997 kan Rantala se tilbake på 14 seriegull, to cupvinnergull, ett Champions League gull og 13 NM-gull. Ingenting har kommet gratis.

- Elevene må lære seg hva som påvirker resultatene og hva som skal til for å nå langt. I løpet av årene med toppidrett håndball som programfag ønsker vi å gi dem flest mulig redskaper i verktøykassa slik at de på sikt kan bli sine egne trenere, utdyper Rantala.

Hun får støtte fra en annen storspiller – tidligere lagvenninne og nå arbeidskollega ved THVS – Katja Nyberg.

- Vi er opptatt av å lære elevene at det ikke er farlig å være sliten. Det gjør ingenting å ha vondt. Tvert imot er det en del av gamet dersom en ønsker å bli toppspiller. Det er en livsstil som handler om trening, kosthold, restitusjon – altså en «24-timer-i-døgnet-jobb». Da sier det seg selv at tiden må planlegges.

Verdifull erfaring

Det er tirsdag og klart for en ny treningsøkt i Arena. Håndballelevene på Vg1, Vg2 og Vg3 følger nøye med mens den tidligere Larvik HK-duoen gir instruksjoner for oppvarmingen. For avdelingsleder Jan Christiansen på idrettsfag er jentenes erfaringer gull verdt.

- Det er fantastisk gøy å ha verdensstjerner som vet hva som kreves for å nå toppen. Toppidrett håndball er ikke kun for spillere, men også for elever som ønsker en fremtidig karriere som leder eller trener. Det handler om å lære å tenke toppidrett som et fag, sier Christiansen.

Etter mange år på håndballbanen er både Nyberg og Rantala relativt ferske i trener/lærer-faget, men de finner seg stadig mer til rette i sine roller på THVS.

- Jeg føler at vi utfyller hverandre på en god måte, og at elevene merker at vi har det gøy på jobben, sier Nyberg.

I følge Rantala er det Nyberg som har tatt rollen som humørsprederen og den litt myke i teamet, mens keeperen selv er «den strenge». Det trives hun godt med.

- Vi har funnet våre roller som på mange måter også gjenspeiler våre personligheter, sier Rantala, mens Nyberg tilføyer:

- Lene er den som sørger for at alt er planlagt og forberedt i god tid. Hun er den som bryter alt ned på detaljnivå.

Trist

Og for perfeksjonisten Rantala er dette egenskaper som vil komme enda tydeligere fram når hun nå legger den aktive delen av håndballen på hylla etter onsdagens sluttspillseier mot Byåsen.

- Det er trist. Jeg har spilt håndball siden jeg var ti år, så det er klart det er trist å slutte. Men nå vil jeg få enda mer tid og fokus på jobben.

- Jeg er veldig glad for at jeg har jobbet ved siden av håndballen, og merker nå hvor mye det betyr for meg. Uten jobben på THVS hadde tomrommet etter håndballen føltes enda større, avslutter Lene Rantala.