– Jakt på det som gjør deg glad - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • Stine Indahl
  • 08. des. 2015
  • 22. jan. 2016

– Jakt på det som gjør deg glad

Tidligere MK-elev Mats Grimsæth (20) inviterte til peptalk om motivasjon, drømmer og mot til å være seg selv.

– Det er egentlig ganske ironisk at jeg står her i dag, sier Mats og ser utover Kon-Tiki.

Foran han sitter tre klasser fra medier og kommunikasjon og venter på hans historie. Historien om hvordan han i løpet av fem år har snudd frustrasjon og manglende overskudd til glede, mestring og jakten på drømmer.

– For fem år siden var jeg en umotivert drittunge, sier han ærlig.

Han gikk på ungdomsskolen og slet med å finne seg til rette. Mats var tynn og spinkel. Han ble mobbet.

– Jeg var aldri god til noe. Ikke god på skolen, ikke god på fotballen. Og jeg hadde ikke motivasjon til å gjøre noe som helst.

Han var sliten, manglet overskudd og ble fort sint. Så begynte han å leke seg med kameraet til faren. Det ble starten på et vendepunkt for Mats. Han tok bilder av alt, hele tiden. Smått og stort. Han prøvde, feilet og prøvde igjen.

– Bak kamera ble jeg en annen. Foto ga meg noe helt annet enn jeg hadde opplevd tidligere. Det ble min flukt fra hverdagen. I gjengen ble jeg «han med kamera». Og jeg bare fortsatte. Det ga meg så mye glede.

Psykologhjelp

Så mye glede ga det han at Mats sa ja til alle muligheter som dukket opp. Etter tre dager i praksis på Østlands-Posten nektet han å dra hjem. Han ville bare ut på nye oppdrag. Jakte på nye motiver. Han jobbet og jobbet.

– På jobb med kameraet var jeg glad, men jeg var likevel konstant sliten. Etter et raseriutbrudd på ungdomsskolen havnet jeg til slutt hos psykolog. Da trodde jeg at jeg var blitt gal.

Mats var ikke gal. Men å få prate med en psykolog førte til at han fikk et annet syn på egne tanker og måten å være på.

– Den største feilen jeg gjorde var å tro at jeg måtte være en annen for å bli godtatt. Da jeg begynte å være meg selv, kom energien tilbake.

Energien til å fortsette med å ta bilder. Energien til å heve ungdomsskolekarakterene så mye at han kom inn på medier og kommunikasjon på videregående skole.

– Det var ikke noe alternativ for meg å begynne på noe annet. Det var fotograf jeg skulle bli. Endelig hadde jeg funnet noe jeg mestret.

Og han klarte det. Han kom inn på medier og kommunikasjon på THVS, men han trappet ikke nevneverdig ned på jobbingen. Snarere tvert imot. Til tider var han mer ute av skolebygningen enn han var inne klasserommet. Men han kjempet seg gjennom skolen. Med god hjelp av lærere som så hans potensiale og hva som skulle til for å at han skulle fullføre og bestå.

– Jeg var veldig nær og droppe ut, men jeg kom meg gjennom. Det er jeg glad for. Jeg har ikke lyst til å begynne på videregående skole igjen hvis jeg en dag må starte på nytt.

Takknemlighet

I dag kan Mats se tilbake på alt fra frilansjobbing i ØP og skoleball-, bryllups, og familiefotografering til samarbeid med Anja Hammerseng-Edin, fotoakademi i Østerrike med Red Bull og fotograf i Forsvaret. Alt sammen er resultat av økt tro på seg selv og ikke minst støtte hjemmefra.

– Mamma har alltid trodd på meg, latt meg prøve og feile og finne ut av ting selv. Men uten troen på meg selv hadde jeg aldri oppnådd det jeg har i dag. Det er i hodet drømmen stopper hvis du ikke virkelig jakter den.

De siste månedene har Mats jaktet en ny drøm. En drøm om å seile langs norskekysten, bo i båten, ta oppdrag underveis og bruke båten som kontor.

– På havet har jeg alltid funnet meg selv og opplevd fred i hverdagen. Tre måneder langs kysten har gitt meg tid til å tenke, tid til å kjenne på takknemlighet og tid til å fokusere på å være meg selv.

– Det er viktig å være takknemlig for de som har trodd på deg først og støttet deg hele veien. En dag kan alt bli revet bort.

– Alt er mulig

Tilbake i Kon-Tiki håper Mats at hans historie kan inspirere og motivere dagens MK-elever til å jakte sin egen drøm.

– Jeg deler historien min for å vise at det er mulig. Jeg hadde ikke troen på meg selv, men jeg lærte meg å snakke om ting, begynte å være meg selv og jeg fant noe som gjorde meg glad.

– Mitt råd er å være litt mer egoistisk. Finn ut hva som motiverer deg og jakt på det som gjør deg glad. Med tid og vilje er alt mulig!