– Pengene fra aksjonsdagen betyr alt! - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • Stine Indahl
  • 09. okt. 2015
  • 28. okt. 2015

– Pengene fra aksjonsdagen betyr alt!

Alle bidrag utgjør en forskjell for barna i Monsefú.

Torsdag 15. oktober er det igjen klart for Operasjon Peru på THVS. Denne uka har alle skolens elever vært samlet i Kon-Tiki for å høre om hverdagen på skolen og barnehjemmet og hvorfor hvert enkelt bidrag er så viktig for de peruanske barna.

– Innsatsen fra de videregående skolene i Vestfold og Komplett er ikke bare viktig for oss, den er totalt nødvendig. Pengene elevene samler inn i løpet av én dag, kan vi leve på i ett år. Det er lett å si at et enkelt bidrag betyr lite i den store sammenhengen, men for oss betyr det alt.

Det sier Irene Elise Hamborg. I ett år har den tidligere THVS-eleven vært øverste leder for skolen og barnehjemmet i Peru. Etter hektiske og innholdsrike måneder er hun hjemme i Norge på en snarvisitt for hilse på familie og venner, og ikke minst besøke skolene som hvert år jobber inn penger under Operasjon Peru.

– Jeg trodde jeg hadde det hektisk da jeg bodde i Bergen og fullførte masteren min samtidig som jeg hadde elleve verv og jobber, men jeg har aldri vært så opptatt som jeg er nå. Med opptil 200 barn på skolen, 15 barn på barnehjemmet og 25 ansatte er det konstant behov for oppfølging. Barn følger ikke ordinær arbeidstid og jeg er pålagt å være tilgjengelig 24 timer i døgnet, sier Hamborg.

Kjenner kulturen

25-åringen fra Tjølling har en mastergrad i spansk språk og latin-amerikastudier og har også bodd og studert flere år i Latin-Amerika. I tillegg kommer omfattende organisatorisk erfaring fra blant annet arbeid i Amnesty International og Norges Fredsråd.

Bildet fra barnehjemmet i Peru

Foto: Privat

– Jeg kjenner kulturen ut og inn, snakker flytende spansk og føler at jeg vet hva jeg kan forvente i en slik jobb. Likevel er det noen helt fundamentale forskjeller som gjør at jeg møter på ekstra utfordringer. Det er et stort puslespill og det tar tid før en ser nok av bildet til virkelig å forstå sammenhengen.

– Hvor henter du motivasjonen fra?

– Jeg har alltid vært engasjert. Det er nok bare en naturlig del av meg. Selv om det høres ut som en klisjé, så har vi det veldig godt her i Norge. Er du født innenfor Norges grenser, er du sikret for resten av livet – så enkelt er det. Og da tenker jeg: Hvordan skal verden gå videre hvis ikke vi som har kunnskapen deler av den?

Norske følelser

23 har gått siden Dag Petter Svendsen grunnla barnehjemmet og skolen i Monsefú. Grunnleggeren sitter fremdeles i styret, men har nå overlatt hele driftsansvaret til Irene Elise Hamborg.

– Det er mange roller som skal fylles og balansegangen mellom det å være leder, verge og omsorgsperson kan være krevende. Dag Petter er nok den eneste som virkelig forstår hvordan hverdagen på barnehjemme er. På ekstra tøffe dager hender det jeg må ringe han for å få utløp for alle mine norske følelser, sier Irene Elise før hun skynder seg å legge til:

– Samtidig gjør all tiden vi bruker sammen hver eneste dag at forholdet med barna blir helt unikt. Jobben er spennende, givende og gir meg så mange ulike erfaringer og perspektiver. Det tok ikke mange dagene etter at jeg hadde reist før jeg begynte å savne alle de fantastisk nydelige menneskene.

26. oktober tar hun på nytt avskjed med familie og venner i Larvik og setter seg på flyet til Lima. Vel vitende om at neste hjemreise etter all sannsynlighet er et helt år unna.

– Har du noen tanker om hvor lenge du kommer til å bli i denne jobben?

– Jeg blir så lenge jeg orker. Det går på det psykiske, samtidig som det økonomiske også spiller inn. Men for all del: Jeg gjør ikke dette for å bli rik. Hovedsaken er vissheten om at innsatsen vi legger ned nytter. Jeg hadde aldri vært villig til å ofre så mye som jeg gjør, hvis jeg ikke mente at det utgjør en forskjell for barna.

– Men det gjør det og det er nettopp derfor hvert eneste elevbidrag under Operasjon Peru er så viktig!

 

Det er fremdeles elever som trenger jobb den 15. oktober. Ta kontakt med Peru-komiteen på perukomite@hotmail.com