15-årsjubileum for Rett kursvalg - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • 06. jan. 2016
  • 08. feb. 2016

15-årsjubileum for Rett kursvalg

Søknadsfristen til videregående skole nærmer seg. Tirsdag besøker 560 10.-klassinger THVS.

Tirsdag 1. mars er det søknadsfrist for inntak til videregående skole og formidling til læreplass. 12. januar får Larvik og Lardals 10.-klassinger en siste mulighet til å oppleve to forskjellige utdanningsprogram før det endelige valget tas.

– Da vi startet med Rett kursvalg i 2001 var det ut fra et ønske om å øke rekrutteringen til yrkesfag. For å utjevne den skeive fordelingen mellom søkere til yrkesfaglige og studieforberedende utdanningsprogram ville vi at alle elever skulle få oppleve et yrkesfag, minnes avdelingsleder Bernhard Grøtan ved elevtjenesten.

Startet på Kilden vgs

Med Rett kursvalg fikk 9.- og 10.-klasselevene på Mellomhagen ungdomsskole et innblikk i hele bredden av utdanningsprogram på videregående skole, og effekten lot ikke vente på seg.

Bilde av Bernhard Grøtan

– Flere ungdomsskoler i kommunen koblet seg raskt på. Etter hvert spredte Rett kursvalg seg ikke bare utover Larvik, men også til Vestfold og resten av landet, sier Grøtan, og legger til:

– 15 år etter er det et artig å tenke på at landets ungdomsskoleelevers taktile erfaringsbaserte møte med videregående opplæring hadde sin oppstart med en skateboardrampe på gamle Kilden vgs.

Minimerer feilvalg

I tillegg til å øke rekrutteringen har Rett kursvalg også vært med på minimere antall feilvalg blant ungdomsskoleelevene. Skolebesøkene har blitt en viktig del av rådgivernes karriereveiledning på ungdomsskoletrinnet.

– Muligheten til å besøke videregående skole både i 9. og 10. klasse og bli nærmere kjent med skolens utdanningsprogram, har medvirket til stor grad av riktig kursvalg blant våre elever. I dag har vi nærmest ingen registrerte feilvalg som årsak til avbrudd av utdanning, forteller avdelingslederen.

Fordelingen mellom yrkesfag og studieforberedende fag er i dag tilnærmet 50-50. Det gleder Grøtan.

– 50-50 er en god balanse og akkurat slik det bør være.

1. mars er ordinær søknadsfrist for inntak til videregående skole og formidling til læreplass. Mer informasjon om utdanningsprogram og søknadsprosess finnes på vilbli.no