Amalies hektiske redaktørliv - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • Stine Indahl
  • 10. jun. 2015
  • 02. sep. 2015

Amalies hektiske redaktørliv

Snart i mål med sin fjerde utgave av AHT-nytt.

På rom S333 er sidekabalen i ferd med å falle på plass. Kun to artikler gjenstår før Amalie Offenberg Styrvold kan sende skoleårets siste avis i trykken.

– Det er deadline på onsdag, konstaterer redaktøren.

19 år gamle Amalie er i ferd med å avslutte sitt tredje år på arbeids- og hverdagslivstrening på THVS. Amalie har Cerebral parese (CP) og bruker talemaskinen Tobii for å kommunisere med medelever og lærere. Som redaktør for AHT-nytt skriver hun om hva som skjer på skolen og andre aktuelle temaer knyttet til ulike årstider.

– Ideen om å lage avis har vi adoptert fra Arbeid og Kvalifisering (AoK) i Larvik kommune. Amalie velger selv hva hun ønsker å skrive om og finner blant annet tekst og bilder fra skolens nettside og andre nettsider, forteller lærer Sissel Merete Andersen. 

Øyestyring

Redaktøren selv tar den nært forestående deadlinen med stor ro og går målrettet i gang med å bearbeide artikkelen om klasseturen til skolehytta på Breivann.

– Amalie klarer det ufattelige, men hun er helt avhengig av teknologien, sier Andersen.

Mens læreren forteller om talemaskinen Tobii, fjernstyring og multimodale tekstoppgaver er Amalie i full gang med artikkelen på arbeidsstasjonen. Ved å bruke øynene kan Amalie redigere i avisa som snart er klar for trykken. Læringskurven har vært bratt. Tekst, tall, grammatikk – Amalie behersker det meste.

Bilde av talemaskinen Tobii

 

– Ett av Amalies mange læringsmål er å ha full kontroll på Word. Programmet var helt nytt for henne da hun begynte på videregående skole. Innlæringen skjøt virkelig fart da hun fikk den nye arbeidsstasjonen. Her har vi også fått god hjelp av byggfagelevene som har laget et høyt bord med hjul til skjermen med øyestyring, forteller Andersen.

Historien om CP

Dette skoleåret har Amalie valgt medier og kommunikasjon som programfag. Det betyr mye tid til å jobbe med både tekst og bilder.

– Hvilken artikkel har du likt aller best å jobbe med?

Bokstavene på talemaskinen dukker opp én og én etter hvert som Amalie beveger øynene:

– Jeg husker spesielt godt den om Cerebral parese, skriver hun.

Bilde av Amalie Styrvold

 

Cerebral parese er en skade i hjernen som oppstår i perioden fra tidlig fosterliv til to års alder. Har en først fått en slik skade i hjernen vil selve skaden bestå resten av livet. I historien om CP setter Amalie sine egne ord på hverdagen:

«Det er mange som opplever folk med Cerebral parese, forkortet til CP, som teite, men er det sant at de er det? Hallo, det er noe i hue vårt også.  Jeg vet, fordi jeg selv har CP! Man kan være helt vanlig i hue selv om man har CP. Det er bare kroppen som er lammet. Man er som et menneske som kan gå».

– Trenger opplæring

Også da THVS mottok Dronning Sonjas skolepris for likeverd og inkludering fortalte Amalie om livet med en funksjonshemming. Blant de som lot seg bevege var kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, juryformann Edvard Befring og ikke minst H.M. Dronning Sonja.

«Mange tror at det er noe i veien med hodet når de ser en som sitter i rullestol, eller har ufrivillige rykninger i kroppen. De trenger en opplæring»! Etter skolen skal jeg jobbe på Arbeid og Kvalifisering, som er en tilrettelagt arbeidsplass for funksjonshemmede, der skal jeg jobbe med å lage avis. Dette er midt i blinken for meg siden jeg bruker PC og talemaskinen til alle mine arbeidsoppgaver. Jeg har det helt fantastisk her på skolen og gleder meg til hver eneste dag!

Bilde fra dronningbesøket

 

– Hva lurte dronningen på?

– Om jeg hadde det bra på skolen.

– Hva svarte du, da?

– Ja!!

Elsker serier

Det hersker liten tvil om at Amalie trives på skolen, men når læreren oppfordrer til å følge med på nyheter rynker 19-åringen på nesa.

– Jeg hater nyheter, sier Amalie.

– Hva liker du best?

– Serier. Spesielt The O.C og Teenage Boss.

Men før det blir tid til flere serier på Netflix skal skoleårets siste utgave av AHT-nytt ferdigstilles. Deretter venter en velfortjent sommerferie på redaktøren. Da skal Amalie bade. Masse. Og lade opp til nye spennende artikler neste skoleår.

Bilde av Amalie Styrvold og Sissel Andersen