Blåser liv i samhold og vennskap - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • Stine Indahl
  • 27. feb. 2015
  • 31. mar. 2015

Blåser liv i samhold og vennskap

Tar tak i røde tall fra elevundersøkelsen.

Da 1TPB opplevde røde mobbetall etter elevundersøkelsen i høst, var det uaktuelt å lukke øynene for utfordringen. I stedet for å ta avstand fra hverandre, gjorde elevene det stikk motsatte: De søkte om penger for å dra på hyttetur sammen.

Innlosjeringen på Breivann-hytta er i full gang. Den kollektive snømåkingen gjøres unna i imponerende fart, mens velfylte poser med mat og drikke tar plass på kjøkkenet og stua sakte men sikkert fylles med sprakende varme fra peisen. I ett døgn skal elevene i 1TPB legge skolebøkene til side og ha fullt fokus på å kommunisere godt med hverandre.

- Jeg prater egentlig ikke så mye med guttene i klassen når vi er på skolen, men her oppe er det mye enklere, forteller Renate Gui.

På Breivann er det lite dødtid og nok å snakke om. I løpet av noen innholdsrike formiddagstimer har Vg1-elevene fått prøvd seg på både isfiske og oppgaveløsing i fellesskap. Målet: Lytte til hverandres ideer og forslag, argumentere for egne standpunkt og ikke minst; tørre å stå for dem.

- Gruppa vår sto helt fast på en av oppgavene. Mange jattet bare med og vi ble egentlig ikke enige om noe som helst, forteller Kasper Kudrewich.

- Det er lett å se i etterkant at vi kunne løst oppgavene annerledes. Det var mange som ikke ble hørt, men vi lærte iallfall en del av det, legger Renate til.

Ut av komfortsonen

Tallene fra elevundersøkelsen på teknikk og industriell produksjon (TP) har knapt vært grønnere og bedre noen gang. Bortsett fra på ett område: Mobbing.

- Alle tre Vg1-klassene scorer veldig godt på trivsel, men tallene viser at det spesielt i 1TPB er uakseptable tilfeller av mobbing, sier avdelingsleder Tom Reppesgård.

Bilde fra Breivann

Ett døgn sammen utenfor både klasserom og verksted, har presset flere elever godt utenfor komfortsonen og utfordret dem i måten de kommuniserer med hverandre på.

- Vi har snakket mye om hvor viktig det er å tørre og spørre hva folk mener med hvis en blir usikker eller føler seg truffet av kommentarer og bemerkninger. Ofte er det lett bare å anta, sier Reppesgård.

Brøt egne kjøreregler

Klassene kjøreregler, som elevene utarbeidet sammen i høst, har også fått en annen betydning etter timer med isfiske, matlaging og samtaler rundt bålet.

- Elevene sa selv at ingen hadde tatt innover seg kjøregelene før nå. De husket ikke engang hva de hadde blitt enige om i høst. Nå gikk det opp for dem at de faktisk brøt sine egne regler hele tiden.

Bilde fra Breivann

Derfor har 1TPB nå satt seg ett mål for resten av skoleåret: Følge kjørereglene. Det betyr fokus på respekt, humor, positivitet og samhold.

- Jeg har tro på at vi skal få det til! Mange av elevene imponerte meg i løpet av turen. De har vokst, sier Reppesgård, som håper å gjøre turene til Breivann til en fast til del av oppstarten av for Vg1-elever på TP hver høst.

Elevene selv oppsummerer turen på følgende måte:

-Veldig bra opplegg og koselig å bli litt bedre kjent med de andre – knall gjeng! Helt konge, burde gjentas!

Bilde fra Breivann

Bilde fra Breivann

Bilde fra Breivann

Bilde fra Breivann

Bilde fra Breivann