Lærte om både politikk og journalistikk - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • Stine Indahl
  • 08. sep. 2015
  • 20. okt. 2015

Lærte om både politikk og journalistikk

MK-elevene samarbeidet med Østlands-Posten om skolevalgdekningen på THVS tirsdag.

– Dette er veldig spennende og lærerikt! Vi får input fra en generasjon som ser litt annerledes på ting enn vi gjør. Elevene har mange gode ideer og er helt rå på det tekniske. Jeg er imponert! sier ØP-journalist Sigrid Ringnes.

To økter med debatt i Arena er overstått og samtlige elever er tilbake i klasserommene for å stemme. Men i klasserommet til medier og kommunikasjon i 5. etasje er det hektisk aktivitet. Der redigeres det i bilder og finpusses på både reportasjer og videomateriale.

– Vi har lært mye om journalistikk i dag, men også fått kunnskap om politikk. Vi har snakket mye med de politiske partiene for å kunne lage de redaksjonelle sakene, forteller Trine Haugland og Henriette Gabrielsen i 2MKA.

Skolepolitikk engasjerer

Dermed ble tirsdagen en skoledag litt utenom det vanlige for de ferske Vg2-elevene på medier og kommunikasjon. Allerede fra morgenen av var elevene på plass i Storgata for å intervjue både partirepresentanter og skolens egne elever som ønsket å finne ut mer om de ulike partienes programmer.

– Elevene er generelt veldig engasjerte og mange er opptatt av skole, sier Kristoffer Halvorsen og Christian Nilsen i Vestfold Unge Høyre.

Bilde av Unge Høyre

– En god del av elevene er naturlig nok fremdeles usikre på hva de skal stemme, men de fleste finner ut av det i løpet av debatten, legger de to til.

Være med å påvirke

Ikke langt unna Høyre-standen står Stina Komma – representant for Sosialistisk ungdom og THVS-elev.

Bilde fra valgtorg på THVS

– Det er mange som er engasjert nå før valget, men få som er aktive i politikken hele året. Det er det flere som bør være – det er jo på den måten en virkelig kan være med på å påvirke, sier Stine Komma.

En tendens

Det er Utdanningsdirektoratet som har det overordnede ansvar for skolevalget og i år er det rekordstor påmelding med over 190.000 elever.

– Skolevalget viser som regel en tendens på hvordan resultatet vil se ut etter at kommunestyre- og fylkestingsvalget er gjennomført om en uke. De fleste av dere er førstegangsvelgere og det er viktig at dere gjør det riktige valget for at de rette vedtakene skal fattes i årene fremover, presiserte ordstyrer Ingjerd Beate Nyhus Larsen før partiene ble sluppet til i Arena.

Opptatt av verdier

Og dermed var debatten om videregående opplæring, globale miljøutfordringer og kommunesammenslåing i gang. En debatt som raskt spente bredere enn som så - helt fra fjerning av eksamen, utsatt russetid og norsk sidemål til dyrs rettigheter, fornybar energi og mobbeombud. Det var tydelig at partiene stilte godt forberedt for å kapre elevstemmer fra de over 18 år.

Bilde fra debatt i Arena

– Jeg er imponert over partienes framføring når vi ba dem fortelle om programmet sitt. De var tydelig godt forberedt, sier Simen Sørhaug.

Sammen med medelevene Ole Kristian B. Eikenæs og Kristian Martinsen var Sørhaug innom partienes stander i Storgata.

– Og hva er viktig for å få deres stemme?

– Verdier. En må se på verdiene de ulike partiene står for og veie det som er bra opp mot det som ikke er så bra, avslutter Simen Sørhaug.

Les mer om MK-elevenes arbeid på Østlands-Postens nettsider