Litt tryggere på fransken - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • 23. nov. 2016
  • 28. jan. 2017

Litt tryggere på fransken

Etter et vellykket besøk av franske elever gleder THVS-elevene seg allerede til utveksling i Toulouse neste år.

– Vi var spente og nervøse da vi møtte elevene på flyplassen i forrige uke. Vi var redde for språket og for at det skulle bli vanskelig å prate sammen. Men det ble det ikke – vi forsto hverandre fra første stund, forteller Vetle Andersen i 2STCØ.

De siste dagene har det franske og norske flagget hengt side ved side i atriet for å hilse elever fra samarbeidsskolen Lycée Raymond Naves fra Toulouse velkommen til Larvik og THVS.

– Det viktigste faglige målet for våre elever er utvikling av muntlige ferdigheter i fransk gjennom å knytte kontakt med franske ungdommer. Rett og slett få mulighet til å snakke fransk, sier fransklærer Helle Stokke.

Fransk slang

Og mens de franske elevene kommer til Larvik for å lære om Norge og norsk næringsliv, har THVS-elevene sakte, men sikkert blitt litt tryggere på det franske språket.

– Vi føler at vi har lært en del slanguttrykk som de bruker til daglig. Og selv om vi nok har snakket mest engelsk, så har vi jo fått høre mye fransk de siste dagene, sier Åsmund Haatveit i 2STER.

– Det var litt skummelt å lese og snakke foran dem. Vi uttaler ikke alt helt riktig og dessuten snakker de franske elevene mye fortere enn oss, legger Christian Le i 2STDR til.

Fordel i undervisningen

I mars 2017 drar Christian, Åsmund, Vetle og resten av fransk II ved THVS til Toulouse. Det gleder de seg til allerede.

– Vi har bestemt oss for at det må bli mer fransk og mindre engelsk når vi kommer til Frankrike. Det er lurt for vår egen del og vil gi oss en fordel i fransktimene, sier Vg2-elevene.

Etter fem dager fylt med blant annet fotball, film, bowling, pizza og oslobesøk, var det tirsdag tid for avskjed.

– Han som bodde hos meg, sa at han gjerne ville være her lenger, forteller Christian.

Også Vetle og Åsmund er overbevist om at gjestene har trivdes i Norge.

– De var veldig hyggelige, morsomme og utadvendte. Vi var en hel gjeng som fant på ting sammen på ettermiddagen og i helga og flere av oss var også med til Oslo.

Tradisjon og kultur

Lærer Helle Stokke ser at samarbeidet med den franske skolen også fører med seg verdifull kulturutveksling.

– I tillegg til utvikling av språket er det positivt at elevene lærer om fransk kultur, tradisjoner, levemåte, mat og musikk. Alle elevene bor i franske vertsfamilier når vi reiser på utveksling til Toulouse i mars på samme måte som alle de franske har bodd i norske vertsfamilier. Det er veldig lærerikt, sier Stokke.

Nå er det tilbake til den ordinære skolehverdagen for THVS-elevene.

– Det blir rett i gang med prøveforberedelser. Vi er nok flere som har skjøvet litt på skolearbeidet for å få tid til å være mest mulig sammen med de franske elevene, men det skal gå bra, avslutter Vetle Andersen, Åsmund Haatveit og Christian Le.


Besøk av Lycée Raymond Naves fra Toulouse

Foto: Kari Anne Nilsen Foto: Kari Anne Nilsen Foto: Kari Anne Nilsen Foto: Kari Anne Nilsen Foto: Stine Indahl