Lovendring etter åtte år! - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • Stine Indahl
  • 10. sep. 2015
  • 20. okt. 2015

Lovendring etter åtte år!

Endelig blir utvidet grunnskoleopplæring for minoritetsspråklige elever en nasjonal ordning.

– Dette er helt fantastisk og viser at hardt arbeid og samarbeid gir resultater, sier virksomhetsleder ved Larvik Læringssenter Inger Hjortland i Larvik kommune.

I åtte år har Larvik kommune i tett samarbeid med Thor Heyerdahl videregående skole (THVS) jobbet for å gi minoritetsspråklige elever med kort botid i Norge mulighet til utvidet grunnskoleopplæring for å sikre et godt faglig og språklig grunnlag ved å ta ungdomsskolefag på nytt. I dag kunngjorde kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen at innføringstilbudet ikke lenger skal drives som en forsøksordning med dispensasjon fra opplæringsloven, men bli en modell til bruk over hele landet.

– Gratulerer med å ha gjort en forskjell! Dere har endret loven. Arbeidet dere har lagt grunnlaget for, kommer bare til å bli viktigere og viktigere i årene framover, sier Røe Isaksen.

– Lovendringen er først og fremst en gladsak for de elevene det gjelder. I tillegg er dette en anerkjennelse av samarbeidet mellom kommunen og skolen og det målrettede og systematiske arbeidet lærere, rådgivere og ledere har lagt ned for at lovendringen til slutt skulle bli en realitet, sier rektor Robert Rognli.

Samarbeid

Da arbeidet startet i 2007 var oppdraget å «få til noe som virker». Siden den gang har det vært et kontinuerlig utviklingsarbeid der mye av nøkkelen for å lykkes har ligget i samarbeidet.

– Vi har møtt utfordringene sammen og sammen skapt løsningene. Erfaringen vår er at måten vi jobber på gjør at minoritetsspråklige elever med kort botid fullfører og består videregående opplæring, sier Hjortland.

Stor interesse

Det målrettede arbeidet har gitt resultater og i fjor kunne skolen vise til et rekordlavt avbrudd på 2 prosent blant de minoritetsspråklige elevene. Både fraværstallene og integreringen av denne elevgruppen ble også trukket fram av juryen da THVS i desember i fjor mottok Dronning Sonjas skolepris for inkludering og likeverd.

– Vi har hatt mye besøk fra andre kommuner og fylkeskommuner i årenes løp og det er veldig gledelig at alle nå får muligheten til gjøre det samme som oss, sier Hjortland.

En suksess

Også utdanningsdirektør i Vestfold fylkeskommune Øyvind Sørensen gleder seg over kunnskapsministerens ferske kunngjøring

– Det er gledelig at et forsøk på en av våre videregående skoler blir en nasjonal ordning. THVS har, sammen med Larvik kommune, i en årrekke vist at ordningen er en suksess for de minoritetsspråklige elevene og at gjennomføringsgraden er meget god, sier Sørensen.

Bilde fra besøk av Torbjørn Røe Isaksen

NRK Vestfold var på plass under besøket og snakket med flere av elevene i Kombinasjonsklassen.

Bilde fra ministerbesøk

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksens kunngjøring om lovendring er fantastiske nyheter for tidligere leder for Kombinasjonsklassen Ingeborg Kulseng (t.h.) og rådgiver og minoritetsspråkkoordinator Anita Lødrup som var med å starte det hele i 2007.


Les hva Østlands-Posten skriver om besøket