Verdifull arbeidstrening - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • Stine Indahl
  • 31. mar. 2015
  • 28. apr. 2015

Verdifull arbeidstrening

Elevenes sprudlende humør og nybakte fristelser fyller kaféen på Hospitalet annenhver fredag.

Det er siste innspurt før påske og kafédag på Hospitalet. Gjestene er fremdeles en drøy time unna, men allerede i yttergangen kjennes lukta av nystekte skolebrød. På kjøkkenet står Shanna Tegle og smører rundstykker med ost og skinke. Bak henne konsentrerer Kristian Laksmark seg om kaffetrakteren. En svak duft av kaffe fyller det lille rommer og Kristian kan ta med seg lighteren ut i kafélokalet. Nå skal alle telysene tennes.

– Vi har forskjellig oppgaver alle sammen. Min er å rigge bord og gjøre klar kaffen, forteller Kristian.

Elevene i ungdomsbedriften Thor Heyerdahls Cafe lar seg ikke stresse. De er erfarne i gamet og vet hva som forventes både av forberedelser og etter åpningstid. Annenhver fredag finner bortimot 50 besøkende veien til kafélokalene rett ved Larvik kirke. Og mer enn én gang har elevene måttet bære inn ekstra stoler og bord for å gjøre plass til kaffetørste gjester i alle aldre.

Telysene er tent og Shanna legger de siste tomatskivene på rundstykkene. Tvers over gangen er pynting av skolebrød, nøttekake og gulrotkake godt i gang.

Deler på oppgavene

Klokka tikker mot åpningstid. En etter en smetter elevene inn i like t-skjorter, forkle med navn og sorte små hatter.

– I dag ønsker Tor Arne velkommen. Shanna leser opp loddene. Og så må vi ha to som starter bak kassa, sier lærer Kari Tvetene Haga.

Shanna er allerede i farta. Hun har virkelig vært i vinden i det siste. Nylig ble hun intervjuet til en reportasje om Larvik kommunes Arbeids- og kvalifiseringsprogram (AoK) som skal publiseres i Fagbladet.

– Journalisten var med meg hele formiddagen og vi var på AoK. Det er der jeg skal begynne å jobbe til høsten, forteller Shanna, mens hun rutinert tar plass bak bugnende fat og gjør seg klar til å gi ut vekslepenger.

Bilde fra kafe på Hospitalet

Erfaringen fra Thor Heyerdahls Cafe kommer godt med når hun i august starter på utplasseringen i kantina på Borgerjordet.

– Jeg har lært masse på Hospitalet og gleder meg til å begynne å jobbe, sier Shanna.

– Stolt!

Eiriks nøttekake, Tor Arnes gulrotkake og Shannas delikat pyntede rundstykker forsvinner ut i rekordfart bare minutter etter åpningstid. Kari Haga følger diskret med fra sidelinja.

– Gjennom kaféen lærer elevene seg å samarbeide, ta ansvar og fullføre de ulike arbeidsoppgavene som de tildeles i løpet av skoleåret. Det er moro å se hvor selvstendige de blir, sier læreren og legger til:

– At Thor Heyerdahls Cafe er virkelighetsnær læring kommer tydelig fram når Shanna nå går fra kafépraksis på Hospitalet til fast arbeid på AoK. Jeg er så stolt av både henne og alle de andre flotte elevene mine!

Bilde fra kafe på Hospitalet

Eirik Johansen legger siste hånd på nøttekaka og sørger for at også de med glutenallergi kan kose seg med noe søtt på Hospitalet.

Bilde fra kafe på Hospitalet

Gulrotkake er Tor Arne Indrelid Hansens spesialitet og blir tydelig satt pris på blant kafégjestene.