– Vekket interessen - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • 20. apr. 2017
  • 24. mai. 2017

– Vekket interessen

Fire Vg2-elever fra 2STDR fornøyd med utbyttet av Masterclass i partikkelfysikk ved Universitetet i Oslo.

– Vi følte at vi fikk stort utbytte av den innledende forelesningen, som kort introduserte den teoretiske bakgrunnen for partikkelfysikk. Etterpå fikk vi en innledning til den eksperimentelle delen av partikkelfysikken og noe av forskningen som utføres ved CERN, forteller Simen Bugge, Christopher Strøm og Simon Omsland Zakariassen i 2STDR.

Sammen med klassekamerat Desire Foldvik Smith og lærer Gunnar Colbjørnsen, slo guttene til da de og over 150 andre elever tidligere denne måneden fikk muligheten til å ta turen til Blindern for å lære mer om partikkelfysikk.

– Det virket veldig interessant da vi fikk høre om det, og det viste det seg også å være! Vi fikk snakke med forskere innen feltet og følte at vi fikk et innblikk i hverdagen deres, forteller Vg2-elevene fra THVS.

For elevene er partikkelfysikk ennå ikke kjent fra undervisningen. Først på Vg3 står temaet på læreplanen i Fysikk 2.

 – Vi har lest en del på egenhånd. I tillegg gjorde den grundige introduksjonen på starten av dagen at alle kunne forstå hva vi holdt på med og hva vi skulle fram til.

Store datamengder 

Det de skulle gjøre var blant annet å analysere ekte data fra CERNs partikkeldetektorer, for å lete etter partikler som Z-bosonet og tegn på Higgs-bosonet.

– Elevene ble delt opp i grupper på to, som hver analyserte 50 unike partikkelkollisjoner. Til slutt ble alle analysene samlet og presentert i en videokonferanse ledet av to forskere ved CERN. Slik ble også resultatene sammenliknet med andre universiteter rundt om i verden der det samme opplegget ble gjennomført. Det var veldig lærerikt – særlig det å få et innblikk i hvor store datamengder som egentlig trengs for at man skal kunne være helt sikker, forteller elevene og legger til:

– Vi fikk god hjelp og veiledning underveis av de som var ansvarlige for opplegget. De forklarte og svarte på spørsmål på en enkel måte, noe som gjorde det hele mer håndfast enn hva det kanskje først så ut til å være.

De er ikke i tvil om at økten på Blindern gav mersmak.

– Vi følte at interessen for temaet ble vekket. Dette kan absolutt anbefales videre til andre THVS-elever neste skoleår, avslutter Simen Bugge, Christopher Strøm og Simon Omsland Zakariassen.

Bilde fra Masterclass på Blindern

Bilde fra Masterclass på Blindern