En inspirasjon for veldig mange! - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • Stine Indahl
  • 24. mai. 2017
  • 10. okt. 2017

En inspirasjon for veldig mange!

Amalie avslutter videregående skole med forfatterdebut. Onsdag lanserte hun «Alice & Joachim i barnehagen».

Det var trangt om plassen på AHT-kjøkkenet da Amalie Offenberg Styrvold inviterte til boklansering med taler, høytlesing, kake og bobler i glasset. Etter ett år med hardt og målrettet arbeid kunne den ferske forfatteren endelig presentere sin aller første barnebok.

Jeg som har skrevet denne boken er ei jente på 21 år som er født med Cerebral Parese. Det betyr at jeg har en kropp som ikke «hører på meg», og som ikke alltid gjør det jeg vil at den skal gjøre. Jeg siter i rullestol og jeg «snakker med øynene» ved hjelp av en slags datamaskin.

Slik innleder Amalie «Alice & Joachim i barnehagen». For mange virker det nesten uvirkelig at en som er avhengig av en talemaskin for å kommunisere, kan gi ut en egen bok. Og 21-åringen legger heller ikke skjul på at prosessen fra idé til ferdig trykket bok til tider har vært krevende.

– Noen ganger har jeg hatt lyst til å kaste dataen i veggen og bare gi opp. Skriveprosessen har vært en plage. Men nå er jeg glad for at jeg holdt ut, forteller Amalie.

– Utrolig kul

Det startet med et mål i Amalies individuelle opplæringsplan i norsk. At prosjektet skulle ende i en bokutgivelse, var på ingen måte en selvfølge.

– Du står på og gir ikke opp selv om det butter litt. Du er en inspirasjon for veldig mange, sa en tydelig rørt norsklærer under onsdagens lansering.

Etter fem år på THVS har Amalie gjort seg bemerket på mange måter. Forrige skoleår debuterte hun som redaktør og ga ut fire utgaver av avisa «THVS-nytt».

– Du har egen blogg, du har møtt dronningen og du er forfatter. Det er ikke alle som går ut av videregående skole med en bokutgivelse på CV-en. Du er bare så utrolig kul!

God hjelp

På veien mot bokutgivelse er det flere enn norsklæreren som har hatt en betydningsfull rolle i prosessen. For mens Amalie har konsentrert seg om selve fortellingen om Alice og Joachim, har Mathea Grønn og Madelene Bø fra medier og kommunikasjon stått for de mange fargerike illustrasjonene.

– Vi har hatt frie tøyler og valgte å fokusere på variasjon, fargevalg og at karakterene skulle se søte ut. De skal jo være fem år, forteller Mathea og Madelene.

Vg2-elevene er glade i å tegne og illustrere, men har aldri vært med på et liknende prosjekt tidligere.

– Det at Amalie får til å skrive en bok bryter med alle stereotyper og fordommer. Vi blir veldig imponert!

Disiplin og tålmodighet

Til stede under lanseringen var også en annen forfatter– nemlig Jørn Lier Horst. Larvik-forfatteren, som er kjent for sine krimbøker for både voksne, ungdom og barn, er i disse dager nominert til prisen for årets beste kriminalroman oversatt til engelsk for «Når det mørkner».

– Jeg vet en del om hvor vanskelig det er å skrive en bok. Det handler om å sette seg et mål og stå på helt til du når det målet. Det krever engasjement og disiplin. Og det krever tålmodighet, sier Horst.

Bilde av Amalie Styrvold og Jørn Lier Horst under boklansering på THVS

For seks år siden traff han Amalie for første gang under et skrivekurs. Møtet husker han fremdeles.

– Jeg så fort at du hadde det som trengs for å fortelle en god historie. Du hadde skrive- og fortellerglede. Det er det aller viktigste.

Verdig avslutning

«Alice & Joachim i barnehagen», som til og med har fått eget ISBN-nummer, ble nylig trykket opp hos Arbeid og Kvalifisering (Aok)) på Borgerjordet. Og nettopp AoK og grafisk avdeling blir Amalies arbeidssted når hun om ikke mange ukene avslutter skolegangen på THVS.

– Amalie er klar! Dette ble en verdig avslutning på videregående skole. Jeg er utrolig stolt av henne. Hun er et godt forbilde, avslutter Anita Frydenlund.


Bilder fra Amalies boklansering

Foto: Stine Indahl Foto: Stine Indahl Foto: Stine Indahl Foto: Stine Indahl