Klare for skolevalg 2017 - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • 01. sep. 2017
  • 19. okt. 2017

Klare for skolevalg 2017

Valgtorg, debatt og skolevalg på THVS 4. og 5. september.

I år er det valgår – også i skolen. Totalt 389 skoler er påmeldte til årets skolevalg. Ved THVS gjennomføres valgdebatt og valgtorg 4. september med påfølgende e-valg 5. september.

– Skoledebatten er en fin anledning for politikerne til å vise elevene at politikk også er noe for ungdom, sier avdelingsleder for språk, samfunnsfag og økonomi Kari Anne Nilsen.

Skolevalg er en form for prøvevalg som blir holdt på videregående skoler. Valgene er ment til å vekke politisk interesse og engasjement blant ungdom og øke kunnskapen om den demokratiske prosessen.

Mandag stiller ti partier til debatt med sine ungdomsrepresentanter i Boligmappa Arena. Sentrale tema for debatten vil være skole, helse og arbeidsliv.

– Vi håper politikerne vil fokusere mer på temaene som opptar oss og litt mindre på å rakke ned på hverandre, sier Lars Flesche Hellenes, Hedvig Anvik og Jenny Eriksen Røsjorde.

Ønsker å lære

Vg3-elevene, som dette skoleåret tar faget politikk og menneskerettigheter, er tydelige på at de ønsker en mer saklig og informativ debatt i Arena enn under kommunevalget i 2015.

– Vi ønsker å lære og syns det er viktig at politikerne fokuserer på å få fram hva de mener om temaer som er relevant for oss, forteller elevene.

Helse, arbeid, skole og miljø er temaer Vg3-elevene gjerne vil høre mer om.

– Mange unge er usikre på hva de skal stemme og svarene som gis under debatten kan ofte være avgjørende for valget. Men det er ikke bare politikernes ansvar at debatten blir bra – vi som elever må også sørge for å stille de viktige spørsmålene, sier Lars, Hedvig og Jenny.

Sist gang det ble arrangert skolevalg på THVS var i 2015. Den gang var Arbeiderpartiet størst med 24 prosent av stemmene. Resultatet sto i sterk kontrast med valget i 2013 der Fremskrittspartiet var desidert størst med hele 35,6 prosent av stemmene – over 13 % foran Arbeiderpartiet.

– Det er viktig at elevene både engasjerer seg under mandagens debatt og ikke minst bruker sin stemme ved tirsdagens valg. Det er en god trening i å ta et valg og det å gjøre kompromisser, avslutter valgansvarlig Kari Anne Nilsen.