Setter fart på CNC-fresen - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • Stine Indahl
  • 14. feb. 2017
  • 07. apr. 2017

Setter fart på CNC-fresen

Håper at maskinen vil øke rekrutteringen til Vg2 treteknikk.

– CNC-fresen gir oss mange muligheter innenfor blant annet møbel- og innredningsproduksjon, forteller byggfaglærer Morten Holtan.

Ny programvare er kjøpt inn og nå skal lærerne bli godt kjent med maskinenes mange muligheter før det er elevenes tur til å slippe til.

– Tanken er at vi vil gi Vg1-elevene en generell innføring i hva som venter på Vg2. Vi håper at maskinen kan tenne elevene til å gjøre maksimalt ut av det siste skoleåret før de skal ut i lære. Forhåpentligvis kan CNC-fresen også bidra til økt rekruttering på treteknikk, sier lærer Bjarne Waagaard.

Fordel

Maskinen skal hovedsakelig brukes av elevene på Vg2 treteknikk og Waagaard og lærekollega på treteknikk Mari Viksjø Grøstad er derfor i gang med opplæringen. I tillegg har byggfaglærer Morten Holtan kastet seg på.

Bilde av Morten Holtan og CNC-fres

Lærerne er ikke i tvil om maskinen vil gi elevene en fordel når de skal ut i praksis og læretid.

– Det er denne typen utstyr som møter elevene når de kommer ut i bedriftene og det er derfor en stor fordel at har kjennskap til den praktiske bruken.

Og selv om det finnes betraktelig nyere versjoner ute i arbeidsmarkedet i dag er mye av den grunnleggende innføringen den samme.

– Maskinen er ikke blant de aller mest avanserte, men det er en start og den gir elevene et innblikk i hva som venter dem utenfor skolen, sier Waagaard.

Utfordrende

Hittil har lærerne nøyd seg med å ta på seg noen få småoppdrag. Maskinen ble også vist fram til 10. klassingene under Rett kursvalg og under Åpen skole tidligere i måneden.

– Det er vel egentlig tegneprogrammet som har vært mest utfordrende. Det blir nesten som å lære seg et nytt språk. Alt må erfares og brukes om og om igjen.

Derfor har lærerne lagt ned en god del arbeidstimer for å lære seg å bruke maskinen.

– Det er morsomt å få til noe nytt og vi gleder oss til å få med oss elevene, avslutter Bjarne Waagaard.