– Nå kan vi bare kaste de gamle! - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • Stine Indahl
  • 20. jun. 2016
  • 15. aug. 2016

– Nå kan vi bare kaste de gamle!

Fem splitter nye vedkløyvere sørger for at vedgruppa på AoK går en arbeidsom høst i møte.

– Disse er mye bedre enn de vi har fra før. Og så grønne da – det er en nydelig farge. Nei, nå kan vi bare kaste de gamle, utbryter Reidun Nilsen fra vedgruppa på Arbeid og Kvalifisering (AoK).

Etter en lang prosess i verkstedet, kunne elevene i 2ITA (industriteknologi) fredag endelig overrekke fem manuelle vedkløyvere til Reidun og resten av vedgruppa på Borgejordet.

– Når de kom fra AoK og spurte om vi ville hjelpe til å med lage nye vedkløyvere, så måtte vi jo si ja. Det er kult å kunne hjelpe til og så har vi jo lært masse underveis selv også, forteller Fabian Lindland og Oscar Johansen i 2ITA.

Ingen skader

Vedgruppa har de siste månedene brukt mye tid på plenklipping, men i august er det på’n igjen med kløyving, pakking og tørking av ved. Da er det viktig at utstyret er i orden.

Bilde av overrekkelse av vedkløyvere

– Slike manuelle maskiner er det ikke mulig å få tak i lenger. Derfor er vi veldig glade for at elevene maskiner etter samme prinsippet som vi er vant med. Det kan være fort gjort å ødelegge seg under vedkløyving, men med disse brukervennlige maskinene skjer det ingen skader, sier Sigurd André Lekven i AoKs vedgruppe.

Lært underveis

Inne på verkstedet er Fabian og Oscar i full gang med å fortelle Reidun og kollegene hennes om arbeidet som er lagt ned.

– Vi har brukt hele skoleåret på å få maskinene klare. Vi har hatt noen ulykker underveis, blant annet fordi den ene lakk, men nå er alle maskinene i topp stand, forteller Vg2-guttene.

– Maskinene drives med hydraulikk og ingen av oss har laget noe likende tidligere. Vi har skjønt at de som skal ha maskinen digger å kløyve ved og da er det jo supert hvis vi kan bidra til å gjøre jobben deres litt tryggere.

Komplett oppgave

For lærer Alexander Oppedal har vedkløyverprosjektet vært midt i blinken for å nå kompetansemålene knyttet til læreplanen i industriteknologi.

– Denne oppgaven er komplett for industrifag og landbruk med blant annet planlegging, maskinering, forming av materialer, sveising, dokumentasjon, montering og testing av hydrauliske anlegg. Med leveringen av vedkløverne følger også en serviceavtale som neste års Vg2-kull kan ta tak i, sier Oppdal.

Dermed tyder alt på at vedproduksjonen på AoK snart er i full gang igjen og at Reidun og kollegaene hennes dermed sørger for varme i hus og hjem utover vinteren.

Bilde av overrekkelse av vedkløyvere

Bilde av overrekkelse av vedkløyvere