– Noe helt annet enn den vanlige kjøpepølsa - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • 05. sep. 2016
  • 14. nov. 2016

– Noe helt annet enn den vanlige kjøpepølsa

1RMA fikk være med på pølseproduksjon fra bunnen av. Det ble både lærerikt og utfordrende.

– Først fikk vi vist og forklart hva vi skulle gjøre. Etter hvert fikk vi en oppskrift vi skulle følge og så var det meningen at vi skulle stå for hele produksjonen selv. Det var helt nytt for oss, forteller Bjørnar Engen og Preben Konradsen 1RMA.

Å lage pølser fra bunnen av betyr blant annet utbeining av bogen, og koking av kraft på beina og maling av kjøtt og fett i en kvern. Deretter skal tarmene fylles før pølsene til slutt kokes og stekes.

Bilde fra pølsemakerkurs– En av fordelene med å få være med på hele prosessen, var at vi fikk se hva som virkelig brukes fra dyret når en lager pølser. Det aller vanskeligste var nok å få montert tarmen på maskinen, sier Vg1-eleven.

Og resultatet?

– Vi merket stor forskjell fra de pølsene vi pleier å kjøpe i butikken. Skinnet var nok litt seigt, men smaken var veldig god, sier Bjørnar og Preben, og røper litt av hemmeligheten bak den gode smaken:

– Siden pølsene vi lagde inneholdt betraktelig mindre fett enn det som er vanlig, brukte vi krydder som rosmarin og spisskummen for å veie opp for noe av smaken som forsvinner med fettet.

Mange muligheter

Dersom elevene i 1RMA ønsker å gå videre innen kjøttfaget, åpner det seg muligheter innenfor yrker som pølsemaker, slakter, kjøttskjærer og butikkslakter. Men for Bjørnar og Preben er veien videre allerede staket ut.

– Jeg har lyst til å bli kokk i sjøforsvaret, sier Preben.

– Det er nemlig broren min og jeg har visst lenge at jeg vil gå sammen veien som han.

Ulike fagområder

For Bjørnar er også valgt tatt. Selv med «halve» familien i kjøttfagbransjen har han ingen planer om å følge i familiens fotspor når det gjelder karrierevalg.

– Jeg vil bli konditor. Jeg har kommet fram til at det er et yrke som passer bra for meg.

Neste runde byttes gris og pølselaging ut med fisk.

– Det er veldig bra at vi får bli kjent med ulike fagområder. Så langt er vi godt fornøyd med skolestarten, avslutter de to ferske Vg1-elevene på restaurant- og matfag.

Bilde fra pølsemakerkurs