Åpnet vannrenseanlegg på Newtonrommet - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • Tekst og foto: Knut Gjertsen
  • 27. jan. 2016
  • 01. mar. 2016

Åpnet vannrenseanlegg på Newtonrommet

Gave fra Vestfold Vann sørger for virkelighetsnær læring for elevene.

Realfagelevene Rashido Abdi Hujaale, Sander Bredvei Solbakken, Nickolas Plubjedriw Helgeland og Rade Novakovic representerte THVS og realfag på en flott måte under åpningen!

Renseanlegget er en gave fra Vestfold Vann til elevene i Larvik, og skal blant annet benyttes i kjemiundervisningen på VG2. Gjennom sin gave ønsker Vestfold Vann å bidra til økt kunnskap om drikkevann, og større fokus på vern av våre drikkevannskilder.
Vestfold Vann leverer daglig vann fra Farris og Eikeren til 160 000 innbyggere i 10 Vestfoldkommuner (ikke Larvik kommune som har sitt eget anlegg på Gopledal).

Renseanlegget som er montert på Newtonrommet er et pilotanlegg, altså et anlegg i en mindre skala enn det som står på vannverket. Alle trinn i renseprosessen, fra råvann til ferdig konsumvann kan følges, og prøver tas ut for analysering. Det er her dette anlegget er spesielt godt egnet i kjemiundervisningen. Læreplanen i Kjemi 1 sier veldig klart hva elevene skal kunne innen dette temaet: «gjennomføre forsøk med renseprosesser for vann og gjøre rede for forurensing i drikkevannskilder». Dette har til nå vært dekket gjennom «uekte» vannprøver og «liksom-prosesser» på skolens kjemilaboratorium. Nå har vi fått mulighet til å studere renseprosessen på et ekte renseanlegg, slik det gjøres i stor skala på et ordentlig vannrenseanlegg.


Kjemielever har tidligere vært på anlegget til Vestfold Vann og gjennomført noen få analyser, men laboratoriet der er ikke dimensjonert for å ta imot våre grupper på 30 elever. THVS vil fortsette samarbeidet med Vestfold Vann, selv om vi nå kan ta med oss elevene til Newtonrommet, hvor alt er tilrettelagt for undervisning og laboratoriearbeid.

Vi gleder oss til å ta i bruk anlegget, -dette er virkelighetsnær læring!

 

Bildetekst: Realfagelevene Rashido Abdi Hujaale, Sander Bredvei Solbakken, Nickolas Plubjedriw Helgeland og Rade Novakovic sammen med styreleder i Stiftelsen Realfag Larvik Jan Ludvig Werner, teknisk ansvarlig for pilotanlegget fra Vestfold Vann IKS Jan Morten Jansen, daglig leder Tanja Breyholtz fra Vestfold Vann IKS, styreleder i Vestfold Vann IKS Vidar Ullenrød og leder av Newtonrommet Thorny Cecilie Andersen.