Ærlig og direkte om konsekvenser - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • Stine Indahl
  • 12. apr. 2016
  • 18. mai. 2016

Ærlig og direkte om konsekvenser

Marius Sørlies historie om promillekjøring gjorde inntrykk på russen.

– Foredraget hans traff virkelig godt. Det var rørende å høre han fortelle historien sin, sier russepresident Casper Bruun-Karlsen.

Tirsdag var hele russekullet samlet til temadag i Boligmappa Arena. På det tettpakkede programmet sto informasjon og råd fra både politiet, helsesøstre og Norsk luftambulanse. Og ikke minst Sørlies foredrag «Russ 2.0».

– Valget jeg gjorde for tre år siden snudde livet mitt opp ned. Jeg forstår ennå ikke hvordan jeg kunne ta et sånt valg. Jeg var jo egentlig ikke sånn, forteller Sørlie.

Likevel valgte han å kjøre i fylla etter en kveld på byen. Ferden, som endte i autovernet i 100 km/t, resulterte i at Sørlie måtte utsette skolegangen, klare seg to og et halvt år uten sertifikat og tilbringe to uker fengselsmurene.

– Jeg var veldig langt nede, men samtidig visste jeg at jeg hadde vært heldig. Uten bilbelte hadde jeg sannsynligvis ikke overlevd sammenstøtet med autovernet. Og tenk om jeg hadde skadet noen andre under bilturen. Det vet jeg ikke hvordan jeg hadde klart å leve med, sier Sørlie.

Kan skje alle

Mens 24-åringen forteller åpent om kjøreturen med promille i blodet, om et hode fullt av tanker om ikke å være noe verdt og ikke minst den tunge tiden etterpå, er det knapt en lyd å høre blant russen på tribunen. Etter foredraget innrømmer russepresidenten at Sørlie traff avgangselevene på en helt spesiell måte.

– Kunne Marius’ historie også skjedd en av dere?

– Ja, absolutt. Det kunne ha skjedd veldig fort, men sånne historier er kanskje med på å begrense mulighetene for at det skjer en av oss.

Ingen særbehandling

Store deler av tirsdagens temadag ble viet valg og konsekvenser. Russepresidenten legger ikke skjul på at årets russ kanskje ikke alltid tenker før de handler.

– Jeg tror ikke vi tenker så mye på konsekvenser – iallfall ikke etter at vi har begynt å drikke. Derfor tror jeg at en må begynne å tenke på konsekvenser før festen er i gang. Det var veldig viktig for oss å få høre politiet snakke om konsekvenser av handlingene våre og at vi ikke får noen særbehandling selv om vi har russeklær på, sier Bruun Karlsen.

Bilde av politioverbetjent Kari Walin

Politioverbetjent Kari Walin ved Larvik politistasjon utdyper:

­– Russefeiringen er absolutt velfortjent og politiet er ikke ute etter å «ta noen», men det erviktig å understreke at det er ikke egne regler for russetida. Vår oppfordring til russen når vi kommer med ulike pålegg, er bare å gjøre som vi sier. Hell ut drikken på offentlig sted eller demp musikken når vi ber om det, så slipper dere noen konsekvenser.

– Mye av det jeg sier vet dere jo fra før. Det handler om å bruke hodet, ta hensyn og pass på hverandre. Rett og slett bruk det dere har lært fra dere var små, legger Walin til.

– Ta vare på hverandre

Studierektor Trude Cecilie Hasle på THVS håper at temadagen bidro til å forberede russen på den kommende russetiden og satte i gang noen refleksjoner rundt konsekvensene av ulike valg.

– Både trafikksikkerhet, lover, regler, rus, kropp og seksualitet er aktuelle tema. Håpet er at elevene tar vare på seg selv og hverandre i den tiden de går i møte, og at de unngår å ta valg som det kan være vanskelig å forholde seg til seinere i livet, sier Hasle.

Russepresident Bruun Karlsen er trygg på at avgangselevene iallfall vil ta vare på hverandre.

– Vi er flinke til å gripe inn og sørge for å dra hverandre unna dersom det er oppstår situasjoner som er i ferd med å gå for langt. På den måten viser vi at vi passer på hverandre og det skal vi fortsette med, avslutter Casper Bruun Karlsen.

Østlands-Posten: Ga råd til russ

Bilde av Marius Sørlie