Celine stakk av med slektsforskerpris - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • Stine Indahl
  • 20. jun. 2016
  • 15. aug. 2016

Celine stakk av med slektsforskerpris

Imponerte Vidar Øverlie og DIS-Larvik med oppgave og familien i Telemark.

– Celine har skrevet en oppgave som det er viktig for slekten å bevare for ettertiden. Jeg er mektig imponert!

Det sier Vidar Øverlie i DIS-Larvik. DIS, som står for «Data i slektsforskning», deler i samarbeid med Larvik kommune ut en slektsforskerpris for ungdom. Forrige uke var Øverlie på plass på THVS for å fortelle hvilke fem elever som hadde utmerket seg ekstra blant de innleverte bidragene.

– Slektsforskerprisen er utgangspunktet for et historieprosjekt elever på studiespesialisering og musikk og dans har jobbet med gjennom skoleåret. Det dreier seg om å gjennomføre små forskningsprosjekter med temaer fra lokalhistorien eller egen slektshistorie, forteller lærer Anita Norli.

Høy kvalitet

Mens historieprosjektet gis karakter på skolen, er deltakelse i konkurransen frivillig. I år endte DIS-Larvik med totalt 29 bidrag fra avgangselevene på THVS.  

– Vi er kjempefornøyd med deltagelsen og ikke minst med nivået på det elevene leverte inn. Kvaliteten var høy på så godt som samtlige oppgaver og det var ikke lett å plukke ut én vinner.

Bilde av Celine Trollsås og Vidar Øverlie

– Jeg valgte å skrive om mormor og hennes familie i Telemark. Jeg snakket selvfølgelig med henne, men også andre i hennes familie. Det ga meg mer informasjon og muligheten til å sammenlikne kilder, forteller vinneren Celine Trollsås i 3MDA (bildet over).

Verdifull skriveøving

Vinneroppgaven ga henne 2.000 kroner og et årsmedlemskap i DIS-Larvik. Medlemskap fikk også Nicolai Narvesen Lied, Rebeca Kim, Stian Erlandsen og Linnea Jacoby Aasrum.

– Arbeidet med prosjektet begynte allerede tidlig i høst. Elevene opplever det som meningsfullt og interessant å forske på egen slekt, og de lærer å bruke digitale kilder og søkemotorer på nettet, sier Norli, og legger til:

– Også utenlandske og internasjonale arkivsider har blitt benyttet. Prosjektet gir dessuten elevene, som nå skal ut som ferske studenter, verdifull skriveøving. De får øvelse i å skrive en fagartikkel og lærer seg kildekritikk og referanseteknikk.

Unikt samarbeid

I DIS-Larvik settes det stor pris på samarbeidet med THVS.

– Det er unikt at en slektsforskerforening klarer å få til et slikt samarbeid og skape interesse for slektsforskning blant ungdom. Informasjonen elevene samler inn er informasjon som ofte forsvinner med personenen som har det i hodet og som derfor ellers ville ha gått tapt. Vårt håp er at slektsforskning er noe ungdommen kan ta fram igjen på et senere tidspunkt i livet, avslutter Vidar Øverlie.

Bilde fra utdelingen av slektsforskerpris

Celine Trollsås i 3MDM (f.v.) gratuleres av lærer Monica Kjennvold. Linnea Jacoby Aasrum i 3STBØ var blant elevene som fikk overrakt medlemskap i DIS-Larvik av Vidar Øverlie.