Full fres i pannene - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • Stine Indahl
  • 26. mai. 2016
  • 15. aug. 2016

Full fres i pannene

Niendeklassingene fra Ra disket opp med treretters middag sammen med restaurant- og matfagselever på THVS.

– Det er morsomt å drive med mat og vi syns det er bra med praktiske fag. Selv om vi kommer til å velge studiespesialisering når vi skal søke skoleplass neste år, anbefaler vi gjerne restaurant- og matfag til andre som ikke har bestemt seg ennå, sier Jens Jopperud og Mikael Waale.

Bilde fra Vi dekker til festDenne uka har Jens, Mikael og 103 andre elever fra 9. trinn på Ra ungdomsskole fått oppleve hverdagen på restaurant- og matfag som en del av omdømme- og rekrutteringskonseptet «Vi dekker til fest». Sammen med THVS’ egne elever har de tryllet fram velsmakende fristelser som varmrøkt laks, svinenakke, lammepølse og sjokoladefondant.

– Jeg har iallfall fått god trening i å tilberede svinenakke nå, sier Ayla Green i 1RMA lattermildt mens hun løfter brettet ut av stekeovnen.

– Det er alltid gøy å lære bort til andre. Da ser en ganske tydelig hva en kan selv også, legger hun til.

Medelev Zirinka Høyvang er enig:

– Jeg har absolutt lært mye selv også i løpet av disse dagene. Jeg er mye mer sikker på meg selv nå enn jeg var tidligere, forteller Zirinka.

Økt rekruttering

«Vi dekker til fest» har som mål å øke kunnskapen og rekrutteringen til utdanningsprogrammet restaurant- og matfag. Omdømme- og rekrutteringskonseptet bygger på et systematisk samarbeid mellom skoler og bedrifter og kan vise til økte søkertall flere steder i landet. Lokalt i Vestfold samarbeider Vestfold fylkeskommune med Opplæringskontoret for restaurant- og matfag, Vestfoldkokkenes Mesterlaug og Kurs og Opplæringskontor for salgs- og matfagene.

– Vi føler at vi har fått «solgt inn» restaurant- og matfag og fokusert på at det trengs flere folk i mat- og serviceyrker. Det er viktig for oss å snakke opp yrkesfagene og få elevene til å forstå at ikke alle trenger å velge studieforberedende utdanningsprogram, sier Ayla og Zirinka.

Få med alle ungdomsskolene

Lærer Bjørgulv Grimstvedt er ikke i tvil om at dagene med besøk fra Ra ungdomsskole har gitt mersmak. Nå håper han at «Vi dekker til fest» blir en fast happening på THVS i årene framover.

– Dette har vært tre vellykkede dager og absolutt noe vi bør fortsette med – iallfall to ganger i året. Vi startet med én ungdomsskole for å teste ut konseptet, men jeg mener at vi fra neste skoleår bør ha som mål å invitere alle ungdomsskolene i Larvik kommune, sier Grimstvedt, og legger til:

– «Vi dekker til fest» er en kjempefin mulighet for ungdomsskoleelever til å bli bedre kjent med skolehverdagen hos oss på restaurant- og matfag og dermed gi økt kunnskap før de skal velge utdanningsprogram. I tillegg er det god læring for våre elever å sette ord på egen kunnskap og veilede jevnaldrende, avslutter Grimstvedt.

Bilde fra Vi dekker til fest

Ayla Green i 1RMA bistår Sander Aske Eidsten fra Ra ungdomsskole når svinenakken skal skjæres opp.

Bilde fra Vi dekker til fest

– Vi har aldri laget sjokoladefondant på denne måten før, sier niendeklassingene Emilia Eikeland og Madelen Heggvold Reite.

Bilde fra Vi dekker til fest

Amonrut Yoongprakhon, Ayla Green og Zirinka Høyvang i 1RMA har brukt de tre dagene med besøk fra Ra til både å lære bort og bli tryggere på egne ferdigheter.