Inspirerende gårdsbesøk - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • Tekst: Stine Indahl, Foto: Hilvi Hoff Karlsen
  • 06. sep. 2016
  • 14. nov. 2016

Inspirerende gårdsbesøk

Elevene i 2KSA og 2MFA fikk vite mer om lokale råvarer fra Huseby gård og Berge Godt & grønt.

– Det er interessant for oss som ønsker å jobbe videre innen kokk- og servitøryrket å få vite mer om hvor maten kommer fra. Dessuten er det viktig å støtte lokale produsenter.

Det sier Zirinka Høyvang og Nikolas Sandven. Forrige uke var hele 2KSA på Huseby gård og Berge Godt & grønt. Det ble gode møter med engasjerte bønder.

– Jeg ble virkelig inspirert til å fortsette med og lage mat, forteller Zirinka.

Ute på gårdene fikk elevene smake, lukte og kjenne. Det gir nærhet til lokale råvarer.

– Vi følte at vi kom i ett med vi skal bruke i matlagingen senere, sier Zirinka.

– Som regel ser vi matvarene i butikken. Nå fikk vi en helt annen nærhet til produktene, og vi fikk vite mer om hvordan de jobber for å dyrke fram de beste råvarene, legger hun til.

Bilde fra Huseby gård

På Huseby gård dyrker de blant annet kål og persillerot. Og fra nettopp denne gården i Tjølling kom persilleroten som den norske kokken Geir Skeie brukte da han vant kokke-VM i 2009.

– Så viktig er én enkel råvare for kokken, sier lærer Bjørgulv Grimstvedt.

Verdifullt samarbeid

Med gårdsbesøk etableres et samarbeid mellom bøndene og fremtidige kjøkkensjefer og servitører som trenger kjennskap til deres produkter.

– I disse tider er gjestene opptatt av å vite hvor maten de spiser kommer fra og de spør ofte servitørene direkte. Da er det viktig at vi har kunnskapen til å gi gode svar, sier Nikolas. 

For lærer Bjørgulv Grimstvedt ble gårdsbesøkene en positiv erfaring på flere områder.

– Det ble en hjertevarm opplevelse. Bøndene ga uttrykk for at de syns det var så flott av kom, og for klassen ble det en viktig ekskursjon og en opplevelse av å gjøre noe sammen.

Bilde fra Berge Godt & grønt