Kastes ut i arbeidslivet - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • Stine Indahl
  • 26. aug. 2016
  • 06. okt. 2016

Kastes ut i arbeidslivet

Vg1-elevene på service og samferdsel kickstarter skoleåret med jobbskygging allerede andre uka på vgs.

– Går du på yrkesfag skal du trenes for jobblivet sier næringslivskoordinator Per T. Eitrem.

Det har ferske elever på service og samferdsel fått erfare. Denne uka startet karriereukene på Vg1 der elevene de første dagene blant annet har testet ut karriereveiledningsverktøyet Work Interest Explorer (WIE), hatt besøk av Proffice og NHO og jobbet med søknad, CV og intervjuteknikk. Fredag avsluttes uka med jobbskygging i en rekke butikker i Larvik.

– Det er like greit å bli kastet ut i det, så slipper vi å grue oss, sier Matilde Haraldsdatter Gui (bildet under) i 1SSB.

Bilde av Birgitte og Matilde

Klassevenninne Birgitte Viken Nilsen nikker enig.

– Jeg er spent og litt nervøs, men veldig glade for å få muligheten. Det kommer til å bli gøy!

Tjene egne penger

Mens Birgitte skal jobbskygge på Toyota og Birk Sport, skal Matilde besøke klesbutikkene Bik Bok og Knerten & Karoline.

– Det å lære seg salg er et pluss i seg selv – uavhengig av hva en selger, sier Matilde, som selv har erfaring fra klessalg på Bevisst.

– Hvorfor syns dere det er viktig å jobbe?

– Jeg jobber ved siden av skolen fordi jeg vil tjene egne penger. Det er mye morsommere å bruke opptjente penger på å kjøpe noe jeg har ønsket meg lenge, fastslår Matilde.

Birgitte er enig:

– I tillegg til pengene kommer erfaringen. En lærer jo noe hele tiden. Og så blir det ikke så skremmende å komme ut i andre jobber.

Verdifulle referanser

Torsdag fikk jentene høre salgssjef Ragne Odberg Myrsve i Proffice Vestfold fortelle om hvorfor det er viktig å skaffe seg både erfaring og referanser.

– En jobb gir et flott nettverk, muligheten til å vise seg fram, ny kompetanse, nye venner og kolleger og det bygger en CV for fremtidige jobber.

– Det er fint å lukte litt på arbeidslivet ved siden av skolen. Men jeg tenker at for dere akkurat nå er skolen er førsteprioritet, og så går det an å få litt jobberfaring i helger og ferier, sier Myrsve.

Hun gir følgende klare råd til ungdom på vei ut i arbeidslivet:

– Vis gode holdninger til oppmøte og punktlighet. Har dere en kjip dag på jobben, så hold ut. Gode referanser vil dere alltid ha bruk for, oppfordrer Myrsve og legger til:

– Dere vil oppleve avslag på søknader, men ikke bli syke av det. For alt dere vet kan det komme inn en ny jobb som matcher perfekt allerede dagen etter. Mulighetene er mange.

Positivt næringsliv

Avdelingsleder ved service og samferdsel på THVS Arne Dag Torssønn Ous er svært glad for at så mange lokale bedrifter har åpnet dørene for Vg1-elevene og lagt til rette for fredagens jobbskygging.

– Over 40 elever skal innom to butikker hver i løpet av dagen. Nordbyen, Amfi og flere frittstående butikker spiller på lag med skolen. Vi har møtt et velvillig og positivt innstilt næringsliv i byen. Innehavere og daglige ledere gir uttrykk for at de ønsker å bidra til rekruttering i egne bransjer, sier avdelingsleder Arne Dag Torssønn Ous.

Neste uke fortsetter karriereukene på THVS med møter med opplæringskontorene og forberedelser til videre praksis. På den måten knyttes viktige kontakter for en fremtidig lærekontrakt allerede fra starten på Vg1.

Bilde fra jobbskygging på Amfi

Østlands-Posten: Attitude, folkens!