Lærerikt og gripende om omskjæring - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS
  • 08. nov. 2016
  • 10. jan. 2017

Lærerikt og gripende om omskjæring

Farhia besøkte sin gamle skole med dokumentaren «I min mors navn». Det gjorde inntrykk.

– Dette var lærerikt og samtidig veldig trist. Selv om jeg selv er fra Somalia, var det flere ting som kom fram i filmen som jeg ikke visst fra før, sier Rashido Abdi Hujaale i 3STFR.

Også Daniel Fadel i 3PBYB fikk ny kunnskap om kvinnelig omskjæring etter å ha sett dokumentaren.

– Jeg lærte masse. Egentlig visste jeg ikke så mye om omskjæring av jenter i det hele tatt, sier Vg3-eleven.

Tilbake til Somalia

I filmen «I min mors navn» portretteres tre somaliske unge kvinner gjennom hverdagsaktiviteter og samtaler. Seerne får innblikk i deres tanker og opplevelser knyttet til kvinnelig omskjæring.

Blant jentene som følges er tidligere THVS-elev Farhia Luul Makerow som bare var 15 år gammel da hun sa ja til å delta i filmen og reise tilbake til Somalia og snakke med jenter og kvinner om omskjæring. Mandag besøkte hun sin gamle skole for å vise fram resultatet.

– Jeg har sett filmen mange ganger nå, men gråter fremdeles hver gang, forteller Farhia.

Vises på NRK

Etter hektiske år på THVS har 19-åringen tatt et friår før hun tar fatt på videre studier.

– Jeg syns en skal gjøre noe meningsfylt når en tar et friår og reiser derfor rundt og foreller om filmen og holder foredrag om mobbing.

Nå er dokumentaren, som er produsert av Navillus Film og Haugtussa Film, kjøpt av NRK og vil vises på kanalen i løpet av vinteren. «I min mors navn» er også vist på en rekke filmfestivaler og skoler.

– Det var det beste som kunne skjedd! Det er så viktig at budskapet når ut til flest mulig og at vi som har anledning til å snakke om det er med på å øke kunnskapen om temaet både her i Norge og i de afrikanske landene der omskjæring er utbredt.

I mammas fotspor

Farhia er, på tross av sin somaliske bakgrunn, ikke omskåret selv. Neste skoleår håper hun å ta fatt på en utdanning som bidrar til at hun kan fortsette kampen mot omskjæring.

– Jeg har lyst til å studere kvinners rettigheter og kommer nok til å ende opp i mammas fotspor. Hun har jobbe med å bekjempe omskjæring i blant annet Somalia, Tanzania og Kenya. Tanken er at jeg må utdanne meg først for å hjelpe folket mitt, avslutter Farhia Luul Makerow.

 

Østlands-Posten: Farhia fra Larvik dukker opp på TV-skjermen i høst