Martin: – Deilig å gå på skole igjen - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • Stine Indahl
  • 21. jun. 2016
  • 05. sep. 2016

Martin: – Deilig å gå på skole igjen

Men nå er det snart undervisningsfri fram til 8. august også på læringslabben i Larvik fengsel.

Duften av grillmat ligger i luften, sommerpyntede festbord er i ferd med å fylles opp og Hedda Aronsens stemme bak pianoet danner en behagelig ramme for årets sommeravslutning i luftegården. Et skoleår er vel overstått. Noen legger bort bøkene, andre har oppgaver som skal løses og selvstudier.

Bilde av Hedda Aronsen– Det har vært mye lesing, skriving og oppgaveløsing denne våren. Spesielt norsken har vært tøff, forteller «Fredrik».

For å nå drømmen med å bli mekanisk ingeniør har han virkelig satt inn støtet dette skoleåret. Med gjennomført eksamen i skriftlig og muntlig norsk, påbygging matematikk og historie og midtveisvurdering i naturfag, har bilmekanikeren tatt et langt skritt nærmere kommende studier på Bakkenteigen.

– Lærerne har god kompetanse og er veldig flinke til å følge oss opp. De gir seg ikke før en har forstått det. Det er veldig bra!

Ukas høydepunkt

Det er Vestfold fylkeskommune som er ansvarlig for opplæring innenfor kriminalomsorgen og fengslene i Larvik og Sandefjord ligger under Thor Heyerdahl vgs.

– Undervisningen skreddersys ut fra den enkeltes kompetanse og behov. Noen fortsetter undervisning ved egen skole eller opplæringsplass. Da er vår pedagogiske oppgave å gi undervisning i samarbeid med skoler landet rundt, forteller avdelingsleder Hilde Borgir i Larvik og Sandefjord fengsler.

– For å øke læringsmotivasjonen tar vi utgangspunkt i den enkeltes læringsstrategi og personlige motivasjon for læring. Alle får en individuell plan som også omhandler sosial trening og adferdskorreksjoner, legger hun til.

Fredag hygget hun seg i luftegården sammen med innsatte, lærere og ansatte i fengslet. På menyen sto blant annet grillspyd, laks, indrefilet og ikke minst nydelig tilbehør og påfølgende dessert – alt signert guttene selv i faget helse og matfag.

Bilde fra sommerfest i Larvik fengsel

– Å være på kjøkkenet er ukas høydepunkt, sier Martin.

Rutine

Etter flere år uten undervisning etter avsluttet ungdomsskole, har 21-åringen funnet tilbake til skolebenken. Til sin egen store glede.

– Jeg syns det er deilig å være tilbake! Det er godt å få brukt hodet. Jeg har egentlig alltid vært glad i skole, men etter ungdomsskolen har jeg begynt og så sluttet igjen dagen etter.

– Hva gjør at du har funnet tilbake gleden over skolen?

– I fengselet har undervisningen kommet inn i en rutine. Og så har jeg trent mye på å konsentrere meg, forteller Martin.

Noe å vise til

Mens Martin har planer om å ta fatt på matematikken neste skoleår, sikter «Anders», som har elektrikerfagbrev, mot fagskolen. Dette er første gang innsatte i Larvik fengsel har denne muligheten.  

Bilde fra sommerfest i Larvik fengsel

– Jeg syns det er helt greit å bruke en del tid på skole. På den måten føler jeg at jeg får noe ut av soningen, jeg slipper hull på CV-en og jeg har noe å vise til når jeg kommer ut, sier «Anders», og får støtte av «Fredrik»:

– Skole er det beste tilbudet vi har her inne. Det gir masse fordeler; en har bestandig noe å gjøre, en får noe annet å bruke hodet på og det hjelper til med å få tankene bort fra det som skjer hjemme, sier «Fredrik».

Til høsten flytter han til Berg fengsel for å gjøre ferdig naturfagen og starte på mekanisk ingeniørstudier på Bakkenteigen. Men aller først venter en velfortjent skoleferie for både «Fredrik», «Anders», Martin og resten av de innsatte i Larvik fengsel.

 

To av navnene i denne artikkelen er endret etter guttenes ønske. Anders og Fredrik er ikke deres egentlige navn.

Bilde fra sommerfest i Larvik fengsel

Nå venter snart undervisningsfri fram til 8. august på læringslabben i Larvik fengsel. Fredag var det grillfest i bakgården for både innsatte og ansatte. I midten står avdelingsleder i Larvik fengsel Hilde Borgir sammen med lærerne Magne Thon Brekke og Terje Pedersen.

Bilde fra sommerfest i Larvik fengsel