Nyheter på egne premisser - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • Stine Indahl
  • 16. mar. 2016
  • 26. apr. 2016

Nyheter på egne premisser

MK-elevene lager ungdomsmagasin med fokus på de selv bryr seg om.

Da Vg1-elevene på medier og kommunikasjon sluttet å levere oppgaver som de trodde lærerne likte og heller fokuserte på hva de selv er opptatt av, steg både motivasjonen og antall besøkende på nettsiden.

– Vi har prøvd oss fram for å finne ut hva som fanger flest mulig lesere. Det vi har konkludert med er at vi må ha fokus på det vi selv bryr oss om og ikke skrive oppgaver for lærerne, forteller Betina Svendsen.

Hektisk

Sammen med Benjamin Augemo Bjørk er hun redaksjonssjef for det nettbasert ungdomsmagasinet UngMag der elevene selv har dannet egne team for TV, radio, sosiale medier, grafisk arbeid og publisering.

– Etter en kaotisk start har vi bare blitt flinkere og flinkere. Nå er det utrolig gøy! Alle har utviklet seg og fått mer kunnskap, forteller de to redaksjonssjefene.

– Det å være redaksjonssjef er en stor rolle. Selv om jeg var forberedt på at det kom til å bli hektisk, så har det blitt mer arbeid enn trodde, innrømmer Betina.

Elevens språk og humor

Hele 14 timer i uka bruker Vg1-elevene på produsere saker om alt fra utseendefokus, selfies og feminisme til sommerjobb, fravær og karakterer. I tillegg overvåkes antall brukere og antall klikk. Sist torsdag hadde UngMag 2.100 unike brukere.

– Elevene har tatt kontrollen og gjort dette til et magasin på deres premisser, med deres språk og deres humor, forteller MK-lærerne Jon Kvist og Claus Petter Erlandsen. 

– I starten hadde vi inntrykk av at de publiserte saker som de trodde vi ville like. Nå lager de ting som de liker selv. Det er deres vinklinger som gjør at sakene treffer, og gjennom deling i sosiale medier bidrar elevene til å sette dagsorden innenfor sitt eget nettverk.

Ingen utsettelser

At lærerne har trukket seg tilbake og gitt elevene kontrollen, betyr imidlertid ikke at kravene senkes. Snarere tvert imot.  

– Jeg er opptatt av at frister holdes. Som redaksjonssjef har jeg en rolle overfor de andre elevene som jeg ikke er vant til. Jeg prøver ikke å være kjeftete og masete, men likevel sørge for at ting blir gjort, sier Benjamin.

Nå går redaksjonen inn i den siste uka før påskeferie. Fremdeles er det mye som skal på plass før ferien står for døra.

– Vi har en god del timer igjen før fredag, og vi regner med å få inn 6-7 saker til før påske, avslutter Betina Svendsen.

Les, hør og se alle elevenes saker på UngMags nettside

Følg Ungdomsmagasinet på Facebook