Sammen om inkludering - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • Stine Indahl
  • 11. aug. 2016
  • 05. sep. 2016

Sammen om inkludering

Felles planleggingsdag for 1.700 ansatte i Vestfold fylkeskommune og opplæringskontorene.

Førstkommende mandag fyller elevene igjen opp de videregående skolene i Vestfold, men forberedelsene til skoleåret 2016/2017 er allerede godt i gang. Torsdag møttes ansatte i hele fylkeskommunen til felles planleggingsdag i Boligmappa Arena. Tema for dagen, der opplæringskontorene også var invitert, var inkludering.

– Det å jobbe sammen for å få ungdommen til å gjennomføre videregående utdanning er det viktigste arbeidet vi kan gjøre for å forhindre utenforskap, sa fylkesrådmann Egil Johansen.

Dagens konferansier, assisterende utdanningsdirektør Kjell Håkon Andersen, sørget for å lose både tilhørere, foredragsholdere, sangere og dansere gjennom det innholdsrike programmet.

Bilde fra felles planleggingsdag i Boligmappa Arena

– Inkludering er et tema som det er viktig at vi alle samles om. Hver eneste arbeidsdag jobbes det med inkludering og det å få med alle elevene gjennom utdanning og videre ut i arbeidslivet og samfunnet forøvrig, sa Andersen.

Dagens flykningsituasjon gjør inkludering til et stadig mer aktuelt tema, og de ulike foredragsholdere bidro i stor grad til å belyse både muligheter og utfordringer ut fra eget ståsted.

Personlige erfaringer

Først ute var forsker Cecilie Hellestveit som med sitt foredrag bidro til økt kunnskap om hva barn og unge som har flyktet fra terror- og krigsherjede områder har med seg av opplevelser.

Deretter tok JustUnity over ordet. Faten M. Al-Hussain, Yousef B. Assidiq, Siri S. Sønstelie og Carl-Ove Fæster utfordrer gjennom arbeidet i JustUnity ekstreme idelogier og deler av sine personlige erfaringer med radikalisering og terror.

Bilde fra felles planleggingsdag i Boligmappa Arena

I foredraget Ord som bro og avgrunn – om ordenes kraft som overbevisningsverktøy og krigshisser var førstelektor Kjell Terje Ringdal (bildet over) ved Markedshøyskolen i Oslo opptatt av å øke bevissthet om hvordan kommunikasjon og retorikk kan bidra til inkludering.

Se hverandre

Leder av hovedutvalget for utdanning, Frode Hestnes oppsummerte planleggingsdagen på følgende måte:

– Det har vært en dag hvor vi har vært innom hele følelsesregisteret. Vi har hørt sterke historier om hvordan det kan gå galt og så avslutter vi dagen med glimt i øyet, smil, latter og evnen til å se humoren i ulike situasjoner.

– Nå må vi ta med oss dagens budskap videre. Når dere skal ut i skoleåret 2016/2017, så gjør akkurat det vi har snakket om i dag. Se de elevene og de lærlingene dere møter. Se alle sammen og så ofte dere kan. Fordi som JustUnity selv sa: Det handler om å se og bli sett. Men kanskje aller viktigst - det handler om å se mennesket bak monsteret.

Bilde fra kulturelt innslag i Boligmappa Arena

THVS-elevene Tonje Mågerø Thorsen og Thea Thorsen åpnet torsdagens planleggingsdag med sang og dans fra scenen.

Bilde fra kantina med 1700 baguetter

Det ble en langt tidligere start på arbeidsdagen enn normalt for kantinepersonalet som skulle ha 1.700 baguetter ferdig til lunsj.

Bilde av Egil Johansen fra felles planleggingsdag

Inkludering var dagens tema og fylkesrådmann Egil Johansen trakk blant annet fram Dronning Sonjas skolepris som THVS mottok i 2014 for nettopp sitt arbeid med et godt og inkluderende læringsmiljø.