Til topps med innovativ søppelbøtte - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • Stine Indahl
  • 14. nov. 2016
  • 18. jan. 2017

Til topps med innovativ søppelbøtte

Nå kjemper elevene om finaleplass i konkurransen «Ringer av vann – Sjømat for fremtiden».

– Vi hadde håpet på «topp 3», men våget ikke å tro på seier. Det var mange gode løsninger, sier Tilde Moldestad Sandmæl, Sandra Benedikte Rosengren Andersen, Herman Valmyr Dageid, Mona Engel Sjøvaag Kierulf og Eline Marie Håve.

Jubelen sto i taket da gruppa ble ropt opp som vinner i tøff konkurranse mot de fem resterende gruppene i 1STD som hadde brukt fredagen til å jobbe med miljøutfordringer i sjømatnæringen.

– Vår løsning er en søppelbøtte som flyter i havet og samler opp søppel. Søppelbøtten kan produseres i ulike størrelser og dermed tilpasses alt fra små bukter til verdenshav, forklarer elevene.

Innovativ løsning

For juryen bestående av Trine Bull-Hansen fra miljø- og klimaavdelingen hos Fylkesmannen i Vestfold og Per Espen Fjeld fra Statens naturoppsyn (SNO), gikk vinnergruppas søppelbøtte rett inn i kjernen av oppgaven om å «tenke ut løsninger som kan bidra til at det blir mindre forsøpling på havet både fra private og industri, landbruk, sjøfart og fiskerier».

– Vinnergruppas idé er innovativ, teknisk gjennomførbar og kan utvikles i ulike målestokker. En god forretningsidé!

Bilde fra vinnergruppas presentasjon

Det var konklusjonen fra juryen som også lot seg imponere av resten av Vg1-elevene i forskerklassen.

– Elevene er flinke, de kan masse, er interessert i å lære, lytte og stille spørsmål. Det er veldig bra!

– At så mange i klassen er så trygge på framføringen er også imponerende. Her var det lite eller ingenting som skilte de seks gruppene, legger juryen til.

Relevant tema

Innovasjonscampen «Ringer av vann- Sjømat for fremtiden» er et samarbeid mellom Nærings- og fiskeridepartementet, Sett Sjøbein og Ungt Entreprenørskap. Gruppene med de aller beste løsningene går videre til en nasjonale finale der vinnerideen presenteres under Norske Sjømatbedrifters Landsforenings arrangement «Sjømatdagene 2017». For vinnergruppa på THVS er det nå kun vinnerne fra Nøtterøy vgs. som står i veien for finaleplass og Trondheim-tur over nyttår.

– Det blir spennende og vi er forberedt på å møte enda hardere konkurranse, sier vinnergruppa, som er godt fornøyd med tema for konkurransen.

– Miljøutfordringer er veldig relevant og det er masse å jobbe med. Det hjelper ikke bare å legge en plan for fremtiden – vi må løse problemet i dag, avslutter Tilde, Sandra, Herman, Mona og Eline.

Bilde av 1STD under innovasjonscampen.

1STD imponerte juryen med kreative og gode forretningsideer.