Skal gjøre matlagingen mer spennende - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS

 

  • 13. des. 2017
  • 18. jan. 2018

Skal gjøre matlagingen mer spennende

Helse- og oppvekstfagelever lager metodebok for å få barn og voksne til å lage mat sammen.

– Mange barnefamilier har hektiske dager og da er det ekstra viktig å finne ting de kan gjøre sammen. Matlaging kan være en sånn aktivitet, og med boka vi lager håper vi på å gjøre det mer spennende forteller Amalie Kristine Reinskou, Marita Høyby og Marte Aurora Celius.

Elevene går barne- og ungdomsarbeider (BUA) Vg2, og har kastet seg over oppgaven med å lage en metodebok som viser framgangsmåter og hvordan barn kan være med i matlagingen.

– Matlaging skal være morsomt! Det er forståelig at familier ikke har så mye tid på morgenen, men barna kan for eksempel være med på å lage matpakken selv dagen i forveien, sier elevene, og legger til:

 – Vi tenker at hvis barna får være med underveis og lære, smake og bidra, så vil de også få lyst til å smake på og teste ut nye matvarer.

Ingen begrensninger

Marianne Bakkerud, elevenes lærer i faget helse og ernæring på Vg2, lar seg imponere over elevenes kreativitet.

– Jeg la ingen begrensninger på bokas innhold annet enn at det skulle være en form for metodebok til bruk for både barn og voksne som jobber med barn, og opplevde at kreativiteten i klassene eksploderte, sier Bakkerud.

– Arbeidet med metodeboka er tverrfaglig og dekker mange av våre kompetansemål på BUA. Elevene har plukket ut og definert innholdet i kompetansemålene de tenker gruppas metodebok tar for seg. Mye av det teoretiske innenfor kost og ernæring er repetisjon fra Vg1, og derfor var det nå litt greit med en annen form undervisning gjennom et mer elevstyrt prosjekt, legger læreren til.

Elevforlaget har etablert et gratis undervisningsopplegg, utarbeidet av TV2 Skole, om skriving, publisering og opphavsrett der elevene får lage og gi ut sin egen e-bok. Hvert år kårer TV2 Skole en vinner som stikker av med en pengepremie og 100 kopier av e-boka som eventuelt kan selges.

– Hygiene og sikkerhet

For Amalie Kristine, Marita og Marte er nå alle oppskriftene skrevet ned og illustrasjonene er ferdige. Når boka er ferdig, vil den inneholde tips til både frokost, lunsj, middag og dessert. Hovedfokus: Sunne retter og hygge rundt tilberedelsen. Jentene er ikke i tvil om at bokprosjektet har vært lærerikt så langt.

– Vi har vært gjennom mange brosjyrer og lest oss opp på kosthold. I tillegg har vi lært mye om hygiene og sikkerhet på kjøkkenet, forteller Vg2-elevene.

Deltar på skolemessa

Når Amalie Kristine, Marita og Marte Aurora og medelevene i 2BUA og 2BUA sine bøker er ferdige, står de fritt til å selge bøkene til skoler, barnehager og andre interesserte.

– Elevene eier bøkene selv og har mulighet til å selge dem både elektronisk og på print, forteller Bakkerud.

Nå har klassene også blitt invitert til å delta under skolemessa for ungdomsbedrifter, og elvene håper at de er ferdige med bøkene innen den tid.

– Det var selvfølgelig en invitasjon vi måtte si ja til. Planen er at vi alle seks gruppene samles på en stand og presenterer arbeidene sine under skolemessa for i februar. Det blir lærerikt, avslutter Marianne Bakkerud.