Minoritetsspråklige elever - Vestfold fylkeskommune '
  • 21. aug. 2013
  • 18. aug. 2017

Minoritetsspråklige elever

Det er ca. 20 % minoritetsspråklige elever ved skolen, og det språklige og kulturelle mangfoldet er en ressurs for oss.

Logo for Nasjonalt senter for flerkulturell opplæringThor Heyerdahl videregående skole er utpekt til å være Fokusskole for NAFO (Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring)

Skolen er også besøksskole for kolleger ved andre skoler, og vi bidrar med spredning av kompetanse i ulike landsarrangementer som fokuserer på det flerkulturelle.

Hva er NAFO?

• NAFO er et nasjonalt senter for flerkulturell opplæring som bidrar til kompetanseutvikling i barnehager, skoler, universiteter, høgskoler og voksenopplæringssentra.
  • NAFO arbeider med å styrke kompetansen i forhold til opplæring av minoritetsspråklige barn, elever/deltakere og studenter på alle nivåer, og bidrar til å utvikle inkluderende flerkulturelle læringsfellesskap.
  • NAFO bistår virksomhetsenheter på alle nivåer i å utvikle gode modeller for opplæring, som ivaretar de minoritetsspråkliges behov for tilrettelegging og både minoritets- og majoritetsspråkliges muligheter til å delta i det flerkulturelle fellesskapet.

Fokusvirksomheter utpekes av fylkesmannens utdanningsavdeling.

Med fokusvirksomhet menes en barnehage, skole eller voksenopplæringsinstitusjon som:

• er kommet langt i arbeidet med å være en flerkulturell skole der personalet, inklusive ledelsen, ser dette perspektivet som sentralt
  • er villig til å bruke tid på kompetanseoppbygging på feltet både internt og utadrettet
  • kan skape nettverk med andre virksomheter og er villig til å være et godt eksempel.

Vi samarbeider også med Larvik kommune om en kombinasjonsklasse hvor minoritetsspråklige elever med kort botid i Norge får grunnskoleopplæring med språkstyrking her hvor de etter alder hører hjemme, mens de samtidig kan hospitere i Vg1-klasser i enkeltfag og slik forberede seg på videregående.

Vg1-elever som sliter med språk og fagspråk kan være elever i Kombinasjonsklassen for å få et bedre grunnlag.

Se film om prosjektet

Veileder fra UDIR: Mer grunnskoleopplæring til ungdom

Gjennom dette arbeidet har THVS oppnådd svært gode tall når det gjelder å hindre frafall. Elevene lykkes med å gjennomføre og bestå videregående opplæring til tross for kort botid i landet. Teamleder Kari Brekke Nilsen (Larvik Læringssenter) og minoritetsspråkkoordinator Anita Lødrup (THVS) samarbeider om denne prosjektklassen.  Skoleåret 2017-2018 er det Berit Nordbø som har denne koordineringsrollen ved THVS.

THVS har systematisert bruk av tospråklig fagopplæring i videregående skole. Tospråklærere bidrar i enkeltfag og med tospråklighet generelt etter elevenes individuelle behov, samt tidsavgrenset undervisning i morsmål til elever som går opp til privatisteksamen.

Skolen tilbyr også grunnleggende norskopplæring (GNO) en økt i uka (onsdager 5. økt fra og med uke 35), eksamen i norsk som andrespråk-eksamen (NOA) til elever med 6 års botid eller mindre i Norge eller særskilt språkopplæring og eksamen i eget morsmål i tillegg til eller i stedet for 2.fremmedspråk eller annet programfag. Skolen har leksehjelp for alle elevene våre tirsdager kl.14.00-17.00.

Alle Vg1-elever innkalles til samtale med minoritetsspråkkoordinator. Ta kontakt med Berit Nordbø ved behov.

Bilde av Berit Nordbø

Berit Nordbø