Restaurant- og matfag - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS
  • 12. jun. 2013
  • 18. jul. 2017

Restaurant- og matfag

Ved utdanningsprogrammet restaurant- og matfag får du en allsidig utdanning som kan brukes over hele verden. Du utdanner deg til et yrke i kreative, spennende og internasjonale miljøer.

Dine mål og muligheter:

Utdanningsprogrammet restaurant- og matfag er starten på en verden av muligheter. Du vil utdanne deg til et yrke i kreative, spennende og internasjonale miljøer med mulighet til å jobbe innenfor kokkefag, servitørfag, kjøttfag, fiskefag, baker -og konditorfag, eller industriell næringsmiddelproduksjon.

Opplæringsløp:

Illustrasjonsfoto RMEtter Vg1 restaurant- og matfag kan du på THVS velge Vg2 kokk- og servitørfag eller Vg2 matfag. Mens Vg2 kokk- og servitørfag fører til fagbrev som kokk, servitør eller institusjonskokk, fører Vg2 matfag til baker/konditor, kjøttfag, industriell matproduksjon og fiskefag.

Etter Vg1 og Vg2 er du lærling i to år innen det fagområdet du har valgt. Opplæringen avsluttes med en fag- eller svenneprøve. Ved bestått prøve får du fag - eller svennebrev og har kompetanse som fagarbeider. Noen fortsetter også på Vg3 påbygging til generell studiekompetanse for å kunne ta høgskoleutdanning. Det er også mulig å ta høyere utdanning etter at du har fått fagbrev.

Slik arbeider vi:

Vg1:

Praktiske og teoretiske temaoppgaver, gruppeoppgaver og prosjekter er vanlige arbeidsmåter. Utplassering i arbeidslivet er også en viktig del av opplæringen.

Skoleåret er delt i seks ulike moduler; kokkefag, servitørfag, kjøttfag, industriell næringsmiddelproduksjon, baker-/konditorfag og fiskefag. Vi arbeider ofte med flere fagområder samtidig.

Vg2:

Illustrasjonsfoto RMI programfagene på Vg2 inngår blant annet drift av restaurant Tigris og kaffebaren og produksjon av bake-, kjøtt- og fiskevarer. Markedsføring og utsalg en viktig del av opplæringen.

Elevene er også utplassert i faget yrkesfaglig fordypning (YFF) for å få innsikt i faget på Vg3-nivå. Målet med utplasseringen er å vise interesse og opparbeide seg kunnskap for å sikre seg læreplass etter Vg2.

   
Fag du møter:

Vg1:

Programfagene det første året er råstoff og produksjon, kosthold og livsstil samt bransje, fag og miljø. I yrkesfaglig fordypning lærer du mer om områder du interesserer deg spesielt for. Fellesfag på Vg1 er norsk, engelsk, matematikk, naturfag og kroppsøving.

Vg2:

Programfag på Vg2 kokk- og servitørfag er de samme som på Vg1. Vg2 matfag dreier mer salg og markedsføring. Fellesfag er norsk, samfunnsfag, engelsk og kroppsøving.

Viktig å tenke på:

Det stilles krav til gode samarbeidsevner. Du bør like å jobbe med mat, og ha et ønske om en fremtidig yrkeskarriere innenfor et serviceyrke.

Noen aktuelle yrker:

  • Baker
  • Butikkslakter
  • Fagarbeider i sjømat
  • Fagoperatør i matvareproduksjon
  • Fiskehandler
  • Institusjonskokk
  • Kjøttskjærer
  • Kokk
  • Konditor
  • Pølsemaker
  • Servitør
  • Slakter

Illustrasjonsfoto RM