Elektrisk postombæring i Vestfold er vellykket - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS
  • Tekst og foto Jon Østgård
  • 18. jul. 2014
  • 15. aug. 2016

Vellykket elektrisk postombæring

Etter et halvt år med el-kjøretøy til postombæringen i Vestfold er kjøretøyansvarlig i region Øst - Pål Nilsson godt fornøyd


Fra årskiftet har det daglig rullet 44 elektriske postbud-kjøretøy rundt i Vestfold, i første rekke i byene. Av disse er det 39 såkalte el-mopeder med tre eller fire hjul. Illustrasjonsbildet er el-mopeden Paxter som produseres av Sarpsborgbedriften Loyds Industrier. Kjøretøyene står på normallading om natta, og brukes deretter hele dagen.

Nilsson har fått tilbakemeldinger fra meget fornøyde postbud. Driftssikkerheten er god, brukerfunksjonene er gode, postleveringen går smidig og de er særlig godt fornøyd med at mopeden har tak. Noe skepsis kunne føles fra start, men nå er brukerne positivt fornøyde.

Som kjøretøyansvarlig er Nilsson da godt fornøyd, men han skulle gjerne ønske å få sette enda flere Paxters inn i postombæringen.

El-kjøretøyer i postombæringen er et tiltak for å nå Postens målsetting om å redusere utslippet av klimagasser med 40% fra 2012 og fram til 2020. På landsbasis er det tilsammen 694 elektriske kjøretøy i Postens daglige drift.

Det er en åpenbar miljøfordel at postbilene ikke slipper ut eksos og støy i boliggater og i bymiljøet. Bruk av el-kjøretøyene er også et konkret bidrag til reduserte utslipp av klimagasser. Disse 44 kjøretøyene har til nå kjørt 90.000 km. Regnet mot et utslipp på 178 g CO2  pr kjørte kilometer med bensindrevet småbil (Kilde Klif), kan utslippsreduksjonen beregnes til over 16.000  kg  CO2 hittil i år.