Miljøvennlig varme på Fredriksvern Verft - Vestfold fylkeskommune '
Hopp til innhold Hopp til meny
  • Del
  • Google+
  • RSS
  • Bjørn Ramberg
  • 19. nov. 2014
  • 15. aug. 2016

MILJØVENNLIG VARME PÅ FREDRIKSVERN VERFT

Fredriksvern Verft i Stavern har satset på framtidsrettet og miljøvennlig oppvarming til sin bygningsmasse. De har valgt et flisbasert bioenergianlegg. Anlegget ble tirsdag 18. november offisielt åpnet av ordfører i Larvik kommune Rune Høiseth.

Et flisbasert bioenergianlegg erstatter oljekjeler på det nasjonale festningsverket Fredriksvern Verft. Den offisielle åpningen var tirsdag 18. november 2014. Festningsforvalter Trond H. Bergan i Forsvarsbygg utaler at ved å benytte seg av miljøvennlig nærvarme er de med på å ta et viktig samfunnsansvar. Forsvarsbygg som eier av alle militære anlegg i Norge har i sin vedtatte klima- og energiplan en målsetning om utfasing av alle oljekjeler. Åpningen av dette anlegget vil være et steg på veien for få gjennomført dette.

Det er Norsk Bioenergi AS som har etablert energisentralen samt oppgraderingen av det interne fjernvarmeanlegget. Investeringen i anlegget har en pris på ca. 9 millioner kroner. Forsvarsbygg og Norsk Bioenergi har inngått en avtale som strekker seg over 20 år. Norsk Bioenergi har ansvaret for drift og vedlikehold av anlegget. Jan Topstad i Norsk Bioenergi fortalte at flisa som skal brukes i anlegget hentes fra lokale skogsområder.

Fredriksvern Verft består av en brutto bygningsmasse på om lag 40 000 kvadratmeter. Det er totalt 45 bygninger og av disse har 20 status som vernet. De vernede bygningene har et bruttoareal på 14 000 kvadratmeter.

 Anlegget har en varmeproduksjon på 2,25 Gwh per år. Detaljer om anlegget og anleggets klimanytte kan leses i faktaarket