Lytt til tekst
SØK MENY

– Vis hensyn og bruk refleks på Black Friday

Vestfold fylkeskommune og Trygg Trafikk oppfordrer folk til å holde hodet kaldt, tenke på trafikksikkerheten og bruke refleks. Her ved Mette Magnussen, distriktsleder i Trygg Trafikk Vestfold, med et knippe refleksbånd. Foto: Christian Brekke / VFK
Fredag 23. november er det Black Friday, og det forventes storinnrykk i butikker og handlesentre. Vestfold fylkeskommune og Trygg Trafikk oppfordrer folk til å holde hodet kaldt, tenke på trafikksikkerheten og bruke refleks.

Hans Hilding Hønsvall Foto Dag G. Nordsveen– Trafikksikkerhet er en høyt prioritert oppgave blant politikerne i Vestfold fylkeskommune, og jeg oppfordrer bilistene til å være forsiktig på Black Friday. Til alle syklende og gående, gjør dere selv synlig med lys og refleks. Vi har ingen å miste, sier Hans Hilding Hønsvall, hovedutvalgsleder for samferdsel og areal i Vestfold fylkeskommune.

Selv om mange butikker kjører kampanjer gjennom hele uken, forventes det at de beste tilbudene kommer på fredag. På distriktskontoret til Trygg Trafikk i Vestfold, på fylkeshuset i Tønsberg, er de oppmerksomme på risikoen dette kan medføre.

– Vi forventer stadig mer trafikk utover i uken, og jeg oppfordrer folk til å ikke miste fornuften helt, sier Mette Magnussen, distriktsleder i Trygg Trafikk Vestfold.

Sammenfaller med den mørkeste årstiden

Fenomenet Black Friday sammenfaller med den mørkeste perioden av året. Det kan skape farlige trafikksituasjoner.

– I hverdagen har vi en «skal bare»-holdning når det gjelder å slippe og bruke refleks. «Nei, den ligger i en annen jakke», «jeg har ikke tenkt på det», og «jeg skal bare til byen hvor det er opplyste gater» er typiske argumenter folk unnskylder seg med når de ikke bruker refleks. 

– I forbindelse med Black Friday skal mange ekstra tidlig til byen. Da er det enda mørkere enn man kanskje er vant med, og det er viktig å huske på at en liten refleksbrikke er en billig livsforsikring.

Parkeringsplasser utsatt - ha ekstra reflekser i bilen

Statistikk fra forsikringsselskapene i forbindelse med tidligere Black Friday viser at kaotiske parkeringsplasser, dårlig tid, ventende biler, rygging, mange mennesker og dårlig sikt medfører ekstra mange skader og ulykker. Den store handledagen 23. november kan raskt bli den store «ulykkesdagen» vis man ikke viser aktsomhet. 

– De fleste ulykkene som fotgjengere utsettes for skjer i byene, og som oftest når folk skal krysse gaten. Ofte skal vi «bare ut å handle», og glemmer at det gjerne medfører å krysse en gate eller gå 50 meter fra parkeringsplassen til butikken. I alt kaoset som kan oppstå med «Black Friday», lys fra biler og butikkvinduer, og den mørke årstiden vi er inne i nå, er det vanskelig å se fotgjengere. Det å ha ekstra reflekser liggende i bilen kan gjøre en stor forskjell.

Deler ut refleks

Fredag 23. november deler Trygg Trafikk ut refleks på torget i Tønsberg.

– Det er viktig å møte folk og oppfordre personlig til bruk av refleks. Når jeg spør om noen vil ta imot en refleks, synes de aller fleste at det er hyggelig og svarer «ja», sier Magnussen.

Trygg Trafikk og Vestfold fylkeskommune har et tydelig budskap til alle som skal ut og ferdes denne uken;

– Ikke mist all fornuft selv om det er muligheter for gode tilbud. Ta hensyn til andre trafikanter, og ta ansvar for at du selv er synlig og blir sett.

 

Les mer om refleks på Trygg Trafikk sine nettsider

 

Emneord: Samferdsel