Lytt til tekst
SØK MENY

18 vestfoldtalenter på toppidrettssamling

Vestfold Toppidrett-stallen 2018-2019 på sin første samling Foto: Frank Tindvik
Utøverne i Vestfold Toppidrett 2018-2019 hadde sin første samling denne uken, med blant annet matlagingskurs, dansekurs med Navid Rezvani og flere foredrag.

Vestfold Toppidrett er et satsingsprosjekt drevet av fylkeskommunen og idrettskretsen, hvor formålet er å bidra til flere OL- og VM-deltakere fra Vestfold. Utøverne får et bredt idrettsfaglig, kulturelt og sosialt tilbud, som et supplement til deres eksisterende klubb- og trenerrelasjoner. Tirsdag til onsdag denne uken var det samling i Sandefjord og Larvik.

Vær nysgjerrig!

Samlingen startet med bli-kjent-runde, da ni av utøverne i stallen var nye. Det er årlig opptak til Vestfold Toppidrett, og utøvere som ønsker seg med må søke selv. Årets stall består av 20 utøvere fra 16 idrettsgrener. Som en del av satsingen får utøverne oppfølging og coaching av to sportslige koordinatorer. En av disse er tidligere landslagsskøyteløper og OL-deltaker Mikael Flygind Larsen fra Holmestrand, som innledet samlingen tirsdag.

- Det som kjennetegner de beste utøverne er ofte at de er nysgjerrige – og at de bruker ressursene rundt seg smart. Når jeg tenker tilbake på egen karriere, angrer jeg på at jeg ikke var enda mer bevisst på nettopp dette, sa han.

Flygind Larsen og den andre sportslige koordinatoren, Jan Christiansen, utfordret utøverne i plenum på hva de ønsker å få ut av sin deltakelse i Vestfold Toppidrett. Å lære av andre utøvere var en gjenganger blant mange.   

6 retters meny

Det er ingen hemmelighet at toppidrettsutøvere trenger mye mat, men for unge utøvere som samtidig går på skole kan tidsklemma være en utfordring for å lage hjemmelaget mat, spesielt dersom de har flyttet for seg selv. Utøverne fikk derfor et matlagingskurs med Dag og Nina Lindsholm, som driver spisestedet Magasinet i Sandefjord.

-Å lage sunn mat med gode råvarer, trenger ikke ta lang tid eller være vanskelig, innledet Nina.

Kveldens kokkelærlinger sto i dyp konsentrasjon over gryter og skjærefjøler, og i løpet av en times tid stod seks flotte retter på bordet. Både utøvere og støtteapparat ble mette og fornøyde.

Matlagingskurs på Magasinet

Deler erfaringer

Etter matlagingskurset gikk turen til Larvik, hvor utøverne fikk kvelden til sosialt samvær. Nettopp det sosiale aspektet er en viktig del for mange av utøverne som er med i Vestfold Toppidrett.

- Det beste med en satsing som Vestfold Toppidrett er det å få lov til å veksle erfaringer med andre utøvere innenfor ulike idretter. Det er noe jeg synes er veldig lærerikt, sier langdistanseløper Simen Halle Haugen fra Sandefjord. Han får støtte av langrennsløper Fredrik Johnsrud fra Tønsberg:

- Jeg føler den beste måten å lære på er å snakke fritt med andre utøvere fra andre idretter, det fikk vi gjort mye av denne samlingen. Det beste med Vestfold Toppidrett er å kunne være en del av en gruppe hvor alle har samme holdninger og en drøm om å nå toppen i sin idrett. Det skaper et godt miljø, og samlingene er noe man ser fram til i hverdagen, hvor man trener mye og fokuserer på sitt.

Presser nye grenser

Gjennom Vestfold Toppidrett får utøverne også et eget kulturprogram, hvor de får møte profesjonelle kunstnere som utfordrer de til å presse grenser på en annerledes måte enn i idretten sin. En bevisst satsing, i følge prosjektleder for Vestfold Toppidrett i fylkeskommunen, Bård Andresen:

- Vi ønsker å være med på å utvikle «hele mennesket», og at utøverne skal få flere perspektiver ved siden av toppidretten. Gjennom kulturprogrammet ønsker vi å bidra til økt inspirasjon, trygghet og identitet. Vi tror også det kan bidra til at vi sender ut gode idrettsambassadører til Norge og verden fra Vestfold.

På denne samlingen var den profesjonelle danseren Navid Rezvani invitert for å ta utøverne med inn hiphopens verden. Han innledet seansen med å dele historien om sin egen bakgrunn og vei inn i dansen. Deretter var det ingen nåde, alle utøverne måtte ut på dansegulvet.

 Det manglet ikke på danseinnsatsen

- Nå skal dere stå på hodet, sa Navid. Det manglet ikke på innsatsen, og snart var både langrennsløpere, skyttere og syklister i gang med breaking, hodestående og andre hiphop-moves.

- Jeg håper de vil få kontakt med hvordan man kan uttrykke seg gjennom kroppsspråket. Hvis jeg kan få de til å forstå at de kan oppnå mer enn de faktisk tror, er målet nådd, avslørte Navid.

Samlingen ble avsluttet sittende, med foredrag om ernæring, skadeforebygging og antidoping. Spesielt foredraget om ernæring engasjerte, men mange spørsmål fra utøverne.

 

Følg Vestfold Toppidrett på Facebook her