Lytt til tekst
SØK MENY

Åpning av Padleled Vestfold samlet hundrevis

Yrende liv da Padleled Vestfold åpnet Foto: Frank Tindvik
Nær 400 padleinteresserte, store og små, fant veien til åpningen av Norges første sammenhengende padleled.

Etter to års arbeid og planlegging, var det tirsdag 26. juni endelig klart for åpningen av Padleled Vestfold, med 622 kilometer graderte padleruter langs hele Vestfoldkysten. I flott sommervær var det mange som fant veien til åpningsarrangementet på Fjærholmen, hvor blant annet servering av pølser og kake, aktiviteter, snorklipping og felles padletur sto på programmet.

Padling engasjerer

Først og fremst er dette et informasjons- og motivasjonsprosjekt hvor det skal gjøres færrest mulig inngrep i naturen. Men aldri før har det blitt gjort så mye tilrettelegging for padlere.  

- Dette skal være et lavterskel tilbud, hvor flertallet av rutene er beregnet for nybegynnere. At nesten 400 personer møtte til åpningen, forteller oss at prosjektet har truffet godt. Det er helt tydelig at padling engasjerer bredt, forteller Bård Andresen, prosjektleder for Padleled Vestfold.

Fylkeskommunens mål med prosjektet er klart: Stimulere til økt fysisk aktivitet og bruk av Vestfoldskjærgården, gjennom bedre tilrettelegging for det enkle og miljøvennlige friluftslivet.

Alle kystkommunene med

Padleled Vestfold er igangsatt av fylkeskommunen, men er et samarbeidsprosjekt hvor alle kystkommunene deltar. I tillegg har også Oslofjorden friluftsråd, padlemiljøene i fylket samt Norges Padleforbund bidratt med sin verdifulle kunnskap.

- Dette har vært et stort og komplekst arbeid som ikke hadde vært mulig å gjennomføre uten gode samarbeidspartnere. Padleled Vestfold skal motivere lokale og tilreisende til å bruke den flotte kysten i fylket, og det er også et mål å utnytte skuldersesongene vår og høst, sa leder for hovedutvalget for kultur, idrett og folkehelse i fylkeskommunen, Ellen Eriksen, i sin tale under åpningen. Ordfører i Færder kommune, Roar Jonstang, sto for offisiell åpning med snorklipping.

I tillegg til aktiviteter som kajakksimulator, natursti med tema marin forsøpling og veiledning om hvordan padle i kajakk, kunne de fremmøtte også få se den aller første «padlehuken» - enkle overnattingsplasser i flere ulike moduler som etter hvert skal utplasseres langs Vestfoldkysten. De to første vil bli å finne på øyene Bolærne og Ildverket i Færder kommune i løpet av høsten.

91 turforslag

Padlerne vil nå kunne planlegge turer ut i fra graderte ruter, med grønne, blå og røde ruter - hvor grønne er de enkleste. Det er utviklet 91 turforslag med detaljerte rutebeskrivelser, kart, tips og råd om alt fra parkeringsmuligheter til ferskvannskilder og toalettfasiliteter. Alt er samlet i en kartbok, og førsteutgaven ble delt ut gratis under åpningen.

- Vi hadde 200 eksemplarer av førsteutgaven, og de forsvant fort. Vi skal gjøre noen justeringer, og så trykke opp kartboken i et vannfast materiale. Den endelige versjonen blir klar i løpet av høsten, og vi vil informere om dette på Padleled Vestfolds Facebook-sider, sier Andresen.

Mobilapp

Kart og turforslag vil også bli tilgjengelige i den gratis mobilappen OUTTT, og publiseres løpende gjennom sommeren. I løpet av høsten vil det bli plassert ut 28 skilt med nyttig informasjon på de mest sentrale utgangspunktene for turer langs padleleden, de store P-ene på kartene i appen og i kartboken forteller hvor disse skilte vil stå.

Åpningsarrangemenget ble avrundet med felles padletur for alle som hadde lyst, og det var et flott syn da omkring 70 kajakker stille gled ut i havet. 

Mange ble med på felles padletur

 

Følg Padleled Vestfold på Facebook

Last ned mobilappen OUTTT her