Lytt til tekst
SØK MENY

Olivers (3) første tannhelsesjekk

Oliver (3) var så flink på sin første tannhelsesjekk at han fikk diplom. Foto: VFK
– Første møte med tannlegen skal være en god opplevelse og er starten på en god tannhelse, sier tannhelsedirektør i Vestfold fylkeskommune Trine Orten Groven.

«Ballongdag» for fylkets 3-åringer

Vestfold fylkeskommune sine tannklinikker arrangerer hvert år «ballongdag» for årets 3-åringer. I dag var det Haugar tannklinikk som tok imot 3-åringene for første gang.

– 3 åringens første møte med den offentlige tannhelsetjenesten skal være positiv og skape gode sanksjoner. Klinikkens tannleger og tannpleiere prøver å gjøre det mindre skummelt, sier tannhelsedirektøren.

Ikke alles første møte med tannhelsetjenesten er bare en dans på roser.

– Noen kan ha opplevelser med helsepersonell som gjør at barna synes det er skummelt å dra til tannlege eller lege, forteller Orten.

– Et stort foreldreansvar

Gry Jakhelln er tannpleier på Haugar tannklinikk og er en av tannpleierne som tar imot over hundre 3-åringer i dag.

– Det er viktig å være var å trå forsiktig. Det er en hårfinbalanse på om det går bra eller ikke. Noen ganger kan en manøvermetode være lurt, sier tannpleieren.

Foreldrene har et stort ansvar ovenfor barnas tannhelse.

– Det er et stort foreldreansvar hvor de må følge opp å pusse to ganger om dagen. Om det blir mye premiering med kjeks, kan det påvirke barnets tannhelse, meddeler Jakhelln.

Tannhelsedirektøren trekker også fram at tannhelsetjenesten følger et helt liv med god tannhelse.

– Tannhelsetjenesten er eneste tjenesten som følger opp regelmessig til man bli 18 år gammel. Ballongdagen er starten på et liv med god tannhelse, avslutter Orten.

Emneord: Tannhelse