Lytt til tekst
SØK MENY

En uke i litteraturens tegn

Gå direkte til

Kommende uke kan vestfoldpublikummet se frem til over 70 litteraturarrangementer i biblioteker, kulturhus, kirker og på andre møteplasser over hele fylket, når litteraturuka går av stabelen for 22. år på rad.
Forfatter Dag Solstad er av mange forfattere du vil få møte på mandagens åpning av Litteraturuka i Vestfold

Litteraturukas åpningsforestilling er et høydepunkt i litteraturåret i Vestfold, og finner i år sted på Tønsberg og Nøtterøy bibliotek, i morgen mandag 4. november kl. 19.00.

- Som alltid vil vi gi publikum en uforglemmelig litterær opplevelse og start på Vestfolds store litteraturfestival. Vi byr blant annet på opplesninger med alltid aktuelle Dag Solstad, Larviks fribyforfatter Wesam Almadani, og romandebuterende Marie Aubert, forteller festivalsjef Steinar Engeland, fra Vestfold fylkeskommune.

Seigmen på scenen

Som alltid deles Vestfolds Litteraturpris ut under åpningsforestillingen, den tildeles i år Marta Breen for hennes sterke stemme i det norske sakprosafeltet. I tillegg skal fylkeskommunens Kunstnerpris for 2019 deles ut, og i den forbindelse venter en skikkelig godbit.

Les også: Marta Breen tildeles Vestfolds Litteraturpris 2019

- Som mange sikkert har fått med seg, er det Seigmen som i år tildeles kunstnerprisen. Det er første gang et rockeband stikker av med prisen. En av mange gode grunner til å møte opp på åpningen i morgen, er at Seigmen entrer scenen for å spille en låt, røper festivalsjef Engeland. 

Seigmen på scenen

Fylkesvaraordførerer Kåre Pettersen foretar den offisielle åpningen, før konferansier Ravi overtar showet. Åpningsforestillingen koster kr. 100, og billetter kjøpes enklest via Litteraturukas nylanserte mobilapp. Du finner også lenke til billettsalget hos TicketCo på Litteraturukas hjemmeside og Facebook-side. 

Internasjonalt fokus  

Litteraturuka ble etablert i 1997, og Vestfold fylkeskommune har vært eier og driver siden 2009. Årets Litteraturuke har stor tematisk bredde, og internasjonalt fokus. 

- I programmet har vi forfattere fra 12 land. Vi får blant annet møte Hallgrimur Helgason, en av Islands fremste prosaister, lyrikere og dramatikere, og Judith Hermann, regnet som en av Tysklands beste og mest stilsikre forfattere. Vi ser også frem til å høre Gunel Movlud som kom til Norge i 2016 som Friby-forfatter, etter å ha blitt utsatt for offentlig sjikane og dødstrusler, forteller Engeland.

Det er også flere kjente norske forfatternavn i årets program, blant andre Ingvar Ambjørnsen, Are Kalvø, Vigdis Hjorth og Jah Mehlum. Publikum får også møte lokale forfatterstemmer som krimforfatter Jørn Lier Horst og nevnte Marta Breen. 

Bibliotekene viktige møteplasser

Målet med Litteraturuka er å skape gode litterære opplevelser for innbyggere i hele fylket, både gjennom festivaluka men også i et lengre perspektiv. 

- Vi ønsker å videreutvikle bibliotekene våre som møteplasser for litteratur og kultur gjennom hele året. Litteraturuka skal være en festival med lav terskel for deltakelse og høy kvalitet på alle arrangementene, sier Engeland.

Årets Litteraturuke blir den siste som arrangeres i Vestfold fylke, siden Vestfold og Telemark blir ett fylke fra 2020. Hvordan festivalen blir fra 2020, er ikke klart ennå.

Hva skjer?

Det blir opplesninger, foredrag og forestillinger for barn og voksne. Mange av arrangementene er gratis, og samtlige kommuner har et litteraturtilbud til sine innbyggere gjennom festivaluka. I løpet av litteraturuka deles også Riksmålsforbundets litteraturpriser ut. 

Hele programmet for Litteraturuka i Vestfold er tilgjengelig i Litteraturukas nylanserte mobilapp og på festivalens hjemmeside

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?