Lytt til tekst
SØK MENY

Idrettstalenter fikk råd fra Olaf Tufte

Foto: Frank Tindvik
Utøverne i Vestfold Toppidrett fikk gode råd fra Johan Kaggestad og Olaf Tufte om veien mot toppen på sin samling tirsdag. Nå kan nye utøvere søke seg til toppidrettssatsingen.

Vestfold Toppidrett er et samarbeidsprosjekt mellom idrettskretsen og fylkeskommunen, hvor formålet er å bidra til flere OL- og VM-deltakere fra Vestfold. Utøverne får et bredt idrettsfaglig og kulturelt tilbud, som et supplement til deres eksisterende klubb- og trenerrelasjoner. Tirsdag hadde nåværende utøverstall sin siste samling, med blant annet treningsøkt med Olympiatoppen, foredrag med trenerlegenden Johan Kaggestad og roer Olaf Tufte, og kulturinnslag med fiolinist, tryllekunstner og tidligere toppidrettsutøver Knut Harald Sommerfeldt.

- De beste er mest nysgjerrige

Johan Kaggestad, som blant annet har trent noen av verdens beste langdistanseløpere og er kjent som ekspertkommentator fra Tour de France, hadde i sitt foredrag på Campus Vestfold på Bakkenteigen flere oppfordringer til de unge, lovende utøverne

- Fokuser på de 70 prosentene dere får gjort noe med, i stedet for de 30 dere ikke får påvirket. Det er dere det kommer an på til syvende og sist, ikke forbundet eller andre dere kanskje er frustrerte på.

Han rådet også utøverne til å lære av hverandre.
- Det er det spennende i Vestfold Toppidrett – her har dere muligheten til å hente frem nye ideer fra hverandre, og lære av hverandre på tvers av idrettene. De beste utøverne er de mest nysgjerrige. De er hele tiden på utkikk etter to eller tre faktorer som kan gjøre de litt bedre, sa Kaggestad.

Ærlighet viktigst

På gården sin på Nykirke, ønsket OL-gullvinner Olaf Tufte Vestfold Toppidrett-utøverne velkomne ikledd arbeidsklær, og innledet med at han er en mann med mange jern i ilden. Både gårdsdrift og business opptar han i tillegg til idretten. – Jeg funker best slik, slo han fast. Tufte, som selv satser mot et nytt OL – i Tokyo i 2020, delte engasjert sin erfaring og kunnskap med de yngre idrettstalentene.

- Noe av det viktigste jeg gjør, er å bygge mennesker rundt meg som har kunnskap – og som er ærlige. Det er ikke noe poeng å ha folk rundt meg som alltid er enige med meg. Det er det letteste, men funker dårlig. Det er hyggelig med ros, men ærlighet er viktigere, sa han.

Som Kaggestad, er også Hortens-roeren opptatt av nysgjerrighet i jakten på å bli bedre.

- En av grunnene til at jeg har klart meg sånn noenlunde i idrett er at jeg er ekstremt nysgjerrig, på andre utøvere og andre grener. Så fort jeg har muligheten, trener jeg med andre idrettsgrener. Et av de store privilegiene for dere i Vestfold Toppidrett, er at dere får treffe andre utøvere, som dere ikke ville møtt ellers. En utfordring til dere da, er å lytte til de; hva de gjør, og hvordan de gjør det? De råeste menneskene, er de mest nysgjerrige og ydmyke, slo Tufte fast.

Søknadsfrist 1. juni

Det er årlig opptak av utøvere i Vestfold Toppidrett, og «stallåret» følger skoleåret. For 2017-2018 er 18 utøvere fra 11 idretter med. Nå kan nye utøvere søke om plass for 2018-2019, fristen er 1. juni.

- Interessen for å bli med i denne unike toppidrettssatsingen er stor, og de siste årene har vi opplevd stadig flere søknader. Utvelgelsen av utøvere er krevende, og de som får plass er svært målrettet i sitt treningsarbeid og holder et høyt nivå nasjonalt og internasjonalt i sine idretter, forteller Bård Andresen, styremedlem og ansvarlig for Vestfold Toppidrett i fylkeskommunen.

Hortens-roer Maja Aspenes, sier deltakelsen i Vestfold Toppidrett har gitt henne mye.  
- Vestfold Toppidrett har gitt meg mye bra kunnskap og motivasjon fra alle de gode foredragene vi har på samlingene, i tillegg til mange nyttige erfaringer av å snakke med de andre utøverne. Ellers synes jeg Vestfold Toppidrett gjør at man føler seg veldig sett. Støtteapparatet er interessert i å gjøre deg bedre, og i å få vite mer om deg og det du driver med. Det er veldig fint, mener hun.

Samlingene i Vestfold Toppidrett skal ha både et treningsfaglig, kulturelt og sosialt innhold. Gjennom et eget kulturprogram får utøverne møte profesjonelle kunstnere eller oppleve kunst og kultur på annet vis, hvor de ofte utfordres de til å presse sine mentale grenser på en annerledes måte enn i idretten.

 

Følg Vestfold Toppidrett på Facebook

 

Vestfold Toppidrett utøverstall 2017/2018:

Andre Tuzov, håndball, Falk Horten
Maren Aurora Våge, feltritt, Jarlsberg og Melsom Rideklubb
Maja Aspenes, roing, Horten roklubb
Ingvild Gåskjenn, sykling, Horten OCK
Malin Edland, friidrett/løp, Larvik turn
Hans Bernhard Burud, langrenn, Sande Sportsklubb/Team Nordre Vestfold
Josefine Tommine Eriksen, friidrett/løp, Larvik Turn 
Martine Gjøs, sykkel, Horten og Omegn CK
Simen Halle Haugen, friidrett/løp, IL Runar
Matias Øvrum, langrenn, IL Runar
Kasper Tveter, skøyter, IF Fram
Andrine Harriet Fremstad, langrenn, Nanset IF
Fredrik Solberg, parasvømming, Tønsberg svømmeklubb
Jeanette Hegg Duestad, rifleskyting, Nøtterø sportsskytterlag
Gabriel Slinger, terrengsykkel, Svelvik SK
Cedrik Bakke Christophersen, triathlon, Tønsberg Triathlonklubb
Helene Skuggedal, vektløfting, Larvik atletklubb
Fredrik Johnsrud, langrenn, Stokke IL