Lytt til tekst
SØK MENY

Kunstnerprisen 2017 til Ingvar Ambjørnsen

40 år langt forfatterskap med internasjonalt publikum

 Pris- og stipendkomiteen vedtok 23. oktober å tildele Vestfold fylkeskommunes Kunstnerpris 2017 til Larviks-forfatteren Ingvar Ambjørnsen. Totalt kom det inn 14 forslag på kandidater. Vestfold Fylkeskommunes Kunstnerpris er en honnørpris som skal tildeles en profesjonell kunstner med stor betydning for Vestfolds kulturliv. Prisen er på 75 000 kroner, og overrekkes mandag 6. november i forbindelse med åpningen av Litteraturuka i Vestfold. Arrangementet starter kl. 18.00 på Tønsberg og Nøtterøy bibliotek.

Produktiv forfatter

Ingvar Ambjørnsen er en svært produktiv forfatter. Hans 40 år lange forfatterskap har nådd et stort og bredt internasjonalt publikum, med sin svarte humor og treffende person- og miljøskildringer. Han har utgitt bøker i flere sjangre – romaner, kriminalromaner, novellesamlinger, barne- og ungdomsbøker og essaysamlinger. Hans store gjennombrudd kom med romanen Hvite niggere i 1986. Ambjørnsens bøker er utgitt i 31 land. Hele ni av bøkene hans er filmatisert, flere med stor suksess. Den første Elling-filmen ble Oscar-nominert, og ulike teateroppsetninger av Elling spilles i dag et sted i verden, til enhver tid.

Aktiv i hjemfylket

Ingvar Ambjørnsen ble i november 2009 utnevnt til æresborger av hjembyen Larvik, og har gjennom de 12 årene fra 2005 til 2017 vært stadig mer aktiv i kulturlivet både i Larvik og i Vestfold for øvrig. Spesielt gjennom hans mangeårige interesse for og deltakelse i Litteraturuka i Vestfold, har Ingvar Ambjørnsen bidratt til å løfte frem Vestfold i en nasjonal sammenheng. Ingvar Ambjørnsen har de senere årene vært en aktiv formidler i sitt hjemfylke, spesielt gjennom Litteraturuka i Vestfold, kulturprogrammet Arbeidslivets KulturSeilas og hans initiativ til den regionale Ambjørnsenprisen, som er rettet mot unge skrivetalenter. Ingvar Ambjørnsens forfatterskap har preget flere generasjoner lesere. Hans genuine ønske om å bidra i kulturlivet i Vestfold er av stor betydning. Les mer om Kunstnerprisen.

 

Emneord: Kultur