Lytt til tekst
SØK MENY

Litteraturuka er i gang!

Det Tønsberg-baserte bandet Herrene i Haven spilte under åpningsforestillingen på Tønsberg og Nøtterøy bibliotek.
Mandag kveld åpnet den 20. utgaven av Litteraturuka i Vestfold med mange forfattere og musikere fra Vestfold på scenen, og utdeling av priser til to verdsatte forfattere fra fylket vårt.

Denne uken blir det til sammen 70 litteraturarrangementer i biblioteker, kulturhus, kirker og på andre møteplasser over hele Vestfold.

- I år kan Vestfold se tilbake på 20 år med litteraturuka. Gratulerer med jubileet til dagens arrangører, og ikke minst dem som entusiastisk startet dette opp i 1997. Vestfold har bekreftet sin posisjon som litteraturfylke gjennom disse 20 årene. Vi ser stadig nye forfattere og illustratører debutere i Vestfold, samtidig sørger såkalt smale lyrikere og krimforfattere med kommersiell suksess for at det er kontinuitet i litteratur-Vestfold, sier fylkesordfører Rune Hogsnes (H) under åpningsforestillingen.

Kjelleren på biblioteket i Tønsberg var full under åpningsforestillingen mandag kveld. Herrene i Haven var det musikalske midtpunktet denne kvelden. Publikum fikk også opplesninger ved Joachim Førsund, Line Nyborg, Oskar Fiske Pettersen og Kari Sverdrup.

Litteraturuka i Vestfold ble etablert i 1997, og Vestfold fylkeskommune har vært eier og driver siden 2009. Målet for festivalen er å årlig bringe litteratur og forfattere til alle kommunene i Vestfold. 

Delte ut Vestfolds Litteraturpris 

Under åpningsforestillingen på Tønsberg og Nøtterøy bibliotek, ble det delt ut to priser.  Kari Woxholt Sverdrupmottok Vestfolds Litteraturpris 2017 for sine barne- og ungdomsbøker. Litteraturprisentildeles en forfatter som personlig eller gjennom sitt forfatterskap har tilknytning til Vestfold fylke. 

- Vestfold Litteraturpris 2017 tildeles Kari Sverdrup for hennes barne- og ungdomsbøker, i alt 23 bøker. Som barne- og ungdomsbokforfatter bidrar hun til leseglede og leseevne for aldersgrupper som ikke alltid er like interessert i og opptatt av litteratur. Hun er en engasjert og aktiv formidler av bøkene for de yngste målgruppene og har blitt godt mottatt blant annet blant barn og unge på skoler og bibliotek, sa Ellen Eriksen (FrP), juryleder og hovedutvalgsleder for kultur, idrett og folkehelse i Vestfold fylkeskommune, da hun delte ut prisen sammen med fylkesordfører Rune Hogsnes.

Delte ut Vestfold fylkeskommunes kunstnerpris

Den andre prisen som ble delt ut mandag kveld, var Vestfold fylkeskommunes kunstnerpris. Den går i år til Larvik-forfatteren Ingvar Ambjørnsen. 

Fylkesordfører Rune Hogsnes delte ut prisen på vegne av Vestfold fylkeskommune. Han trakk fram at Ingvar Ambjørnsen har blitt stadig mer aktiv i kulturlivet både i Larvik og i Vestfold, og at han har bidratt til å løfte frem Vestfold i en nasjonal sammenheng.

- Ingvar Ambjørnsen har de senere årene vært en aktiv formidler i sitt hjemfylke, spesielt gjennom Litteraturuka i Vestfold, kulturprogrammet Arbeidslivets KulturSeilas og hans initiativ til den regionale Ambjørnsenprisen, som er rettet mot unge skrivetalenter. Ambjørnsens forfatterskap har preget flere generasjoner lesere. Hans genuine ønske om å bidra i kulturlivet i Vestfold er av stor betydning og hans forfatterskap gjøres lett tilgjengelig for lesere i flere generasjoner, sa Hogsnes.

Vestfold fylkeskommunen deler hvert år ut kunstnerprisen til en aktiv kunstner som er bosatt i Vestfold eller på annen måte har tilknytning til fylket. Formålet med kunstnerprisen er å yte honnør til vedkommende kunstner og støtte den kunstneriske virksomheten. 

Emneord: Kultur