Lytt til tekst
SØK MENY

Tannhelse er også helse

Stand på Tjøme Ungdomsskole. Foto: VFK
Verdens munnhelsedag 20. mars ble markert ved alle ungdomsskolene i Færder kommune.

Arrangementet var et samarbeid mellom skolehelsetjenesten i Færder kommune og den offentlige tannhelsetjenesten ved Borgheim tannklinikk.

 

Fokus på tannhelsevaner

Tannpleier Lilli Ann Mellum ved Borgheim tannklinikk fremhever at skolehelsetjenesten og tannhelsetjenesten har i mange år hatt et meget godt samarbeid for barn og unge som trenger veiledning og hjelp.

– Det finnes blant annet felles undervisningstimer i 1.klasse og 8.klasse, noe vi er svært fornøyd med, sier Mellum.

Helsesøstre, sosiallærere og tannpleiere markerte munnhelsedagen med stand på alle skolene i Færder kommune. Det ble satt fokus på gode tannhelsevaner og kosthold, og hvordan dette påvirker ungdommenes generelle helse.

– Det var god dialog med ungdommene som var tilstede, blant annet deltok mange i helse-quiz og vant fine premier, forteller Mellum.

 

2500 arbeidstimer brukt på tiltak

Tannhelsesektoren har fokus på å jobbe forebyggende, og møter gjerne pasientene utenfor tannklinikkene. Trine Orten Groven er direktør i tannhelsesektoren i Vestfold fylkeskommune og er spesielt fornøyd med et godt, etablert samarbeid med sentrale kommunale tjenester.

– I 2017 brukte vi samlet sett 2500 arbeidstimer på utadrettede tiltak mot blant annet barn, unge og eldre. Dette et viktig folkehelsetiltak som vi prioriterer og som vi mener har en positiv effekt på både tannhelse og helse, sier Groven.

Flere av tannklinikkene i fylkeskommunen markerte munnhelsedagen, enten på klinikken, i lokalmiljøet eller i samarbeid med kommunene.

Emneord: Tannhelse