Lytt til tekst
SØK MENY

Sommerles

Gå direkte til

Sommerkampanje som stimulerer barns lesekompetanse

Sommerles startet som Vestfoldbibliotekenes felles sommerlesekampanje for alle barn i 1. – 7. klasse i 2012. I 2014 ble Sommerles digital – sommerles.no – i samarbeid med Snuti as, og har deretter spredt seg til andre deler av landet, før Sommerles.no i 2018 fikk med samtlige fylker og ble en nasjonal sommerlesekampanje.

 

Selv om leseglede for barna har vært minst like viktig, vil stimulering av lesekompetanse alltid stå høyt i kurs hos våre bibliotek. Med Sommerles.no kombinerer vi de to. Inne på sommerles.no lager barna en profil, registrerer bøker de har lest, samler poeng, spiller Sommerlesspillet, løser oppgaver og samler digitale troféer. Barna kan også hente kule premier (armbånd, magnetiske bokmerker, nøkkelringer, buffer etc.) med Sommerles-trykk, på biblioteket. Kampanjen varer fra 1.juni til 31. august hvert år.

Vestfold fylkesbibliotek mottok i 2017 utviklingsmidler fra Nasjonalbiblioteket for å videreutvikle Sommerles til å bli en nasjonal kampanje, og har blant annet systematisert samarbeidet mellom fylkene for å sikre kontinuiteten i arbeidet. Arbeidet med det årlige Sommerles.no går nå på omgang mellom fylkene, mens Vestfold fylkesbibliotek beholder prosjektansvaret og det overordnede ansvaret i samarbeid med prosjektgruppen fra Vestfoldbibliotekene og Snuti as. I løpet av prosjektperioden utviklet prosjektgruppen også en informasjons- og ressursside om Sommerles.no på https://altom.sommerles.no, samt etablerte kontakt med andre samarbeidspartnere (NLB, LSB og Foreningen Les, Norsk forfattersentrum).

Undersøkelser viser at barn som leser aktivt i sommerferien ikke bare opprettholder, men kan forbedre sin lesekompetanse i løpet av sommeren. Likevel har det vært lite forskning på temaet i Norge, og dette ønsket vi å gjøre noe med. I 2018 mottok Vestfold Fylkesbibliotek nok en gang prosjektmidler fra Nasjonalbiblioteket for å i samarbeid med Møreforskning Molde og Høgskulen i Volda forske på effekten av Sommerles, samt mulige synergieffekter mellom bibliotek og skole i forhold til Sommerles.

Illustrasjon: Svein Nyhus

Kontakt

Pernilla Slotte Hjermann

Rådgiver 

Sende e-post

Tlf: 454 72 653

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?