En skoleuke med annet fokus

Musikk Dans Drama arrangerer kulturfestival på Greveskogen videregående skole 12. – 17. mars sammen med Restaurant- og matfag.

Man kommer så vidt innenfor hovedinngangen ved Greveskogen videregående skole før man ser tegn på at Grevefestivalen 2018 er i anmarsj. En elev, som virker altfor liten for instrumentet hun bærer, haster inn i et øvingsrom. Like bortenfor kommer en brennmanet og en sjøstjerne gående sammen med en liten fisk. Det er ikke en ekte fisk, men en skuespiller på vei til øving. Noen gutter bærer en tilårskommen rosa sofa inn i en black box-scene, der en dansematte er rullet ut, og fra hovedscenen i aulaen høres verselinjer fra Shakespeare. Snart er det festival.                                                                                                  

I dansesalen, der det er speil langs en hel vegg, trenes det til danseforestillingen The Four Elements. Her planlegger de å ta oss med på en stemningsfull reise gjennom naturens kraft og magi. Et bredt spekter av dansesjangre kommer til syne; musikaldans, moderne, lyrisk jazz og klassisk ballett. I møte med mennesket settes de fire elementene jord, luft, ild og vann på prøve, og jorda kommer i ubalanse. Forestillingen berører temaer som utenforskap, indre og ytre maktkamper, sprudlende glede, livskraft og energi.  Danselæreren Irene Brandvold lager koreografien sammen med dansere fra faget Scenisk dans.                 

I et nesten underjordisk rom med sorte scenetepper, har tredjeklasse drama fått inn den vakre, rosa sofaen. De tolker tekster, så ferske, at de ble skrevet bare for noen uker siden. Fra tekst til scene er basert på et prosjekt der elevene ved Greveskogen vgs har deltatt i en skrivekonkurranse. I år har utgangspunktet vært sitatene: «Ikke vær et ett - tall på jorden, bry deg om flokken din» (Per Fugelli), og «Vær deg selv nok» (Henrik Ibsen), hentet fra Peer Gynt. De beste tekstene i konkurransen har dramaelevene i 3. klasse tolket, og jobbet med å utvikle til scener. Resultatet vises som en hel forestilling i løpet av Grevefestivalen under regi av dramalærerne Lillan Strand og Jørunn Stormorken.                   

I en egen fløy i den store skolen, ligger den lille restauranten Grevinnen, og gløtter ut mot skogen. Her prøvesmaker klassen på Restaurant og Matfag menyen for neste uke. Da skal det serveres tapas til konsertopplevelsen Unplugged. Noen øver seg på lage den beste desserten, andre på den beste gitarsoloen. Sammen skal elevene gi en opplevelse av de sjeldne. En etter en skal retter serveres gjennom konserten Unplugged, der solisten står i fokus. Ennå er ikke pianoet flyttet inn, men gjennom lave vinduer kan vi titte inn til rom på rad og rekke, der pianist og sangere gjør alt de kan for å berøre lytteren med sin musikk.        

I det store musikkrommet øves det akkurat nå musikk med betydelig mer lyd. Her er solister og band i stort format, med blåserrekke og kor. Elevene har valgt blant rockens mer samfunnsengasjerte tekster i årets festival. En brun dør går opp, og hardtslående lyd velter ut. En vannflaske fylles i all hast, mens trommestikkene holdes i den andre hånden. Inn i det store musikkrommet igjen er en gruppe musikere samlet foran et flygel. Men det er ikke her de skal spille. Konsertscenen på Greveskogen har fått en gigantisk oppgradering av lysriggen, så nå planlegges et visuelt spektakulært show, nemlig Plugged. Men akkurat nå er ikke scenen ledig, nå øver andre der. Mange musikklærere er involverte i konserten; som Marius Noss Gundersen, Svein Tore Ringøen, Dag Einar Eilertsen, Ulrika M. Lind, Kelly Dickson og Erik Andreas Stensholt.                                                                                                                 

For det blir ikke festival uten et mangfold i det kulturelle tilbudet. På scenen under den store lysriggen øves det til en modernisert versjon av Shakespeares Macbeth. Det er innleid profesjonell lyd- og lydtekniker, og mikrofoner skal testes. Musikklærer Dag Einar Eilertsen har komponert musikk, og dramalærer Camilla V. A. Hellern har lagt regi på 2. klasses teaterproduksjon. De sier de lager en thriller om en seriemorder. Kanskje de kan konkurrere ned Netflix? I et lite rom bak scenen er det speil og lys. Her skal sminken legges. Hvordan sminkes en morder tro?                                                                                                   

Den lille fisken fra tidligere har fått teatersminke på, og forteller at det blir fint neste torsdag når to forestillinger skal spilles for barnehager og skolebarn. Under havet er en nyskrevet historie om hvordan det oppleves å være fisk, når havet stadig fylles opp av menneskenes plast. 1. klasse drama og musikk har laget en forestilling, som de håper skal vekke barns engasjement for å stoppe oss alle fra å bruke mer plast enn vi må. I historien må den lille slørfisken Sløra lete etter svar på hvor all plasten kommer fra. Manus og regi er ved dramalærer Heidi Germann.                                                                                                                 

Noen lærere flytter en monitor, en vaktmester hjelper til med å henge sceneteppene riktig. Produksjonsgruppen har reist for å kjøpe kaffe og brus. På kjøkkenet lages det gryterett til dem som har mange timers øving foran seg i helgen. Det er mange hender og mange hoder, som skal jobbe sammen mot det store felles målet, som er Grevefestivalen, ledet av festivalsjefene Heidi Germann og Olav Brathagen.

Av Heidi Germann

Øvelse

Informasjon:

Grevefestivalen spilles på Greveskogen videregående skole 12. – 17. mars 2018

12.3 kl. 19.00 Danseforestillingen The Four Elements

                        Koreografi: Irene Brandvold og danserne

13.3 kl. 18.00 Macbeth av William Shakespeare

                        Regi: Camilla V. A. Hellern

                        Musikk: Dag Einar Eilertsen

                        Koreografi: Irene Brandvold

14.3 kl.18.00  Macbeth av William Shakespeare

15.3 kl. 18.00  Unplugged Konsert inkludert tapas

15.3 kl. 17.00  Fra tekst til scene

                        Regi: Lillan Strand og Jørunn Stormorken         

16.3 kl. 18.00  Unplugged Konsert inkludert tapas

17.3 kl. 12.00  Under havet (Familieforestilling)

                        Regi og manus: Heidi Germann

17.3 kl. 13.30  Under havet (Familieforestilling)

                        Regi og manus: Heidi Germann

17.3 kl. 17.00  Plugged Konsert med samfunnsengasjerte rocketekster

For mer informasjon om billetter eller om festivalen.